A barátaid párkapcsolata hogyan hat a Tiédre..?

barátaid-párkapcsolata


Talán furcsa belegondolni, hogy mekkora hatást gyakorolhat a saját párkapcsolatodhoz való hozzáállásodra az, hogy a legközelebbi barátaidnak milyen a magánéletük. Avagy madarat tolláról, embert barátjáról..? 

 

Egy bizonyos feltételezés szerint ha éppen párkapcsolatban élsz, és benne is szeretnél maradni, akkor praktikus lehet, ha olyan emberekkel veszed körbe magadat, akiknek szintén van partnerük és ki is akarnak mellette tartani. Nemrégiben olvastam Almási Kitti egyik könyvében ezt az észrevételt, és először nem igazán értettem, hogy miről is van szó. Miért lehet előnyösebb, ha párkapcsolatban élve olyan barátaid vannak, akik szintén nem szinglik..? Aztán persze a szerző megmagyarázta, hogy mire gondolt. 

 

Ha a barátaid is komoly (és lehetőleg boldog) kapcsolatban élnek, akkor annak van egyfajta megtartó ereje a Te párkapcsolatodra vonatkozóan is. Ha a saját referenciacsoportodban azt látod, hogy az a „normális”, ha az embernek akár hosszabb távon is van párja, akkor Te is hajlamosabb lehetsz bennemaradni a saját kapcsolatodban – még akkor is, ha az esetleg éppen egy nehezebb időszakon mentek keresztül a pároddal.

 

És gondolj csak bele, hogy milyen hatással lehet Rád, ha azt látod, hogy a barátaid többsége szinglivé válik és próbálja élvezni az egyedüllétet – miközben Te esetleg éppen egy nehezebb időszakon mész keresztül a párkapcsolatodban. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy végül Te is inkább szakíts és továbblépj, hiszen a barátaid körében azt látod, hogy ez a megszokott. Ingerelhet Téged az ő szabadságuk, hiszen az érezheted, hogy Te esetleg lemaradsz valamiről azzal, hogy próbálsz kitartani egy nehézségekkel küzdő párkapcsolat mellett – miközben talán egyszerűbb lenne a barátaidhoz hasonlóan Neked is továbblépni, ismerkedni és keresni valaki mást. („Ha már az ismerőseimnek bejött, akkor talán Nekem is beválhat” alapon.)

 

Ezzel a cikkel persze nem azt szerettem volna mondani, hogy az alapján válogasd meg a barátaidat, hogy kinek mi a párkapcsolati státusza. ? Csak azt szerettem volna elérni, hogy tudatosítsd magadban, hogy a legközelebbi barátaid párkapcsolata (vagy annak hiánya) komoly hatást gyakorolhat arra, hogy Te hogyan állsz hozzá a saját partneredhez (vagy a hiányához). És hogy ne az alapján hozz döntéseket, hogy mit látsz a környezetedben, hanem az alapján, amit VALÓJÁBAN szeretnél!

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök