Az apahiány gondokat okoz

apahiány - kislány kisfiú


A 21. század egyik legégetőbb problémájává vált az apahiány. Mivel rengeteg család bomlik fel a válás következtében, ezért sok gyermek kénytelen kisebb-nagyobb mértékben nélkülözni az édesapját. Ennek igen mélyreható következményei lehetnek.  

 

A családban az apa képezi a hidat a család és a társadalom között. Ő az, aki a külső világ felfedezésére sarkallja a gyerekeket, miközben érzelmi, fizikai és anyagi biztonságot nyújt nekik. Az apa jelöli ki a határokat és főként ő fegyelmez… és nem titok, hogy gondot jelent, ha valakinél ez a szereplő hiányzott.

 

1. Apahiány a fiúknál

 

A fiúknál komoly problémákat okoz a férfiminta hiánya. Az apai szeretet nélkül felnövő fiúk instabilabbak, sebezhetőbbek lesznek. Nagyobb eséllyel fognak deviánsan viselkedni. Hajlamosabbá válnak a szenvedélybetegségekre. A börtönben lévő elítéltek igen nagy százalékának problémás az édesapjával való kapcsolata. Az apahiány következtében nem biztos, hogy a férfiaknak elegendő önbizalmuk és lelkierejük lesz.

 

Problémák lehetnek a kitartásukkal, illetve enerváltak maradhatnak. Lehet, hogy alacsonyabb iskolai végzettséget szereznek és a karrier terén sem jutnak olyan magasra, mint a felmenőjük. Ha az apjuktól nem veszik át a férfias viselkedésmintát, akkor ennek hiányában a női minőséggel találkozva nem lesz eléggé magas a nemek közötti polaritás szintje. Mivel ezek a fiúk nem hatnak a nők szemében eléggé férfiasnak, ezért sokszor csak barátnak választják őket a mélyebb vonzalom hiányában. 🙁

 

2. Apahiány a lányoknál

 

Az apahiány sok gondot okoz a lányok esetében is. Ők sem lesznek eléggé magabiztosak és lelkileg stabilak. Nem élik át az „én vagyok apa kicsi hercegnője” érzést. Hamar olyan párkapcsolatokban találhatják magukat, ahol a másiktól próbálják megszerezni a hiányzó apai energiát. Ez általában konfliktusokhoz vezet. Gyakran vonzódnak választhatatlan férfiakhoz, akikért az apához hasonlóan csak sóvárogni lehet.

 

A kedvesük gyakran idősebb náluk. Van, hogy megelégszenek sokkal kevesebbel, mint amit valójában érdemelnének, mert nem érzik magukat elég értékesnek. A kutatások szerint az apát nélkülöző lányok hamarabb kezdhetik meg a szexuális életüket, illetve e téren csapongóbbak lehetnek. Nehezebben bíznak meg a másik nemben, valamint haragot táplálhatnak iránta. Egyes esetekben az édesapjuk iránt érzett dühüket a partnerükön vezethetik le. Sajnos hajlamosabbak lehetnek a depresszióra és nehezebben bontakoztatják ki a nőiségüket. 🙁

 

A fentiek alapján jól látható, hogy az apahiány milyen mély nyomokat hagy egy gyermek lelkében, ezért mindenképpen érdemes arra törekedni, hogy az utódok szoros és kiegyensúlyozott kapcsolatot ápoljanak az édesapjukkal!

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

A kép forrása a pixabay.com.