Apává tevés – avagy a „véletlen” teherbeesés

véletlen teherbeesés -apává tevés


Kevés dologgal lehet annyira eljátszani egy férfi bizalmát, mint a „véletlen” apává tevés kártyájának kijátszásával. 

 

Szerintem a legtöbb esetben azért lehet sejteni, ha egy nő direkt esett teherbe egy férfi megtartása érdekében. 

 

A reakciók igen sokszínűek az urak részéről… harag, tehetetlenség, becsapottság, beletörődés, megfutamodás, eltűnés…

 

Vannak, akik kimutatják ezeket az érzelmeket annak a nőnek, akiről azt gondolják, hogy az apává tevés útján szeretné megfogni őket. Ezt persze gátolhatja az az elvárás, amely szerint nem szabad egy terhes nőt semmilyen formában sem bántani. Visszatarthatja a férfiakat az ártatlan gyermekük védelmének vágya. Létezik egyfajta társadalmi elvárás is, mely szerint nem illik negatív érzelmeket kimutatni a teherbeesés miatt, hanem inkább örülni kell neki.

 

Így sok férfi inkább a passzív agresszió útját választja és így adja le a benne levő feszültséget. (Pl. bár megígérik, de mégsem segítenek a baba ellátásában, irreálisan kevés pénzt adnak a családnak a megélhetésre, nagyon hidegen kezelik a nőt stb.)

 

Bár a nő talán azért is esett teherbe, hogy ezzel megoldhassa a párkapcsolati gondokat, sajnos nem fogja elérni a célját, hiszen a kicsi nevelése körül rengeteg új probléma fog felmerülni… a régi gondok pedig nem fognak maguktól eltűnni.

A gyerek nem „csodaragasztó”, aki képes mágikusan összeillővé varázsolni két olyan embert, akik egyszerűen nem valók egymásnak.

 

Hatalmas teher a kicsinek is, ha szinte csak azért születik meg, hogy összetartsa a szüleit. És mi van, ha mégis szétmennek? Akkor a gyerek elveszti a létjogosultságát?

 

Kérdéses, mit ér olyankor egy férfi elköteleződése, ha nincs mögötte valódi vágy, és csak egy gyerek „véletlen” létrejötte miatt történt? Ilyenkor sokkal nagyobb az esélye a válásnak, szeretőzésnek és az egyéb gondok felmerülésének. A gyerekvállalás bizony olyan nagy felelősség, amit nem szabadna akaratlanul „rásózni” senkire.

 

Nem hallgathatjuk el azt sem, hogy az apává tevés célja nagyon sok esetben a pénz vagy éppen egy vetélytárs félreállítása. Csakhogy nem túl kedvező ebből a motivációból szülni, hiszen az lenne ideálisabb, ha a gyerekvállalás mindkét fél szívből fakadó döntése lenne.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

Képek: pixabay.com

Leave a reply