Ezek az elsárkányosodás legfőbb okai

házisárkány - elsárkányosodás


Mindannyian ismerünk olyan hölgyeket (és férfiakat!), akik az évek során bizony rendesen elsárkányosodtak. Mivel a jelenség riasztó méreteket ölt, ezért fontos lenne utánajárnunk, hogy mi fán teremnek a házisárkányok. 

 

1. Túl sokat adnak, viszonást pedig nem (igazán) kapnak, így dühösek lesznek

 

Az elsárkányosodás fokozottan veszélyezteti azokat a nőket, akik túlzottan gondoskodóak. Ők gyakran olyasmiket is megtesznek a környezetükben élő emberekért, amikre nem is biztos, hogy nekik olyan nagy szükségük van… Persze az amúgy nagyon szenvedő házisárkányok úgy gondolják, hogy a fáradozásaik nélkülözhetetlenek. Aztán pedig a (nem feltétlenül igényelt) gondoskodásukért cserébe szeretetet várnának a környezetüktől. 🙁

 

Gyakran azt hiszik, hogy önmagukban nem értékesek, és csak azáltal válhatnak megbecsültté mások szemében, ha elég szolgálatkészek. Ha pedig látják, hogy a fáradozásaikért nem kapják meg azt, amit akarnak, akkor egyre megkeseredettebbé és dühösebbé válnak. Ezeket a negatív érzelmeket a környezetükre zúdítják a bosszúállás érdekében.

 

2. Nem töltik fel magukat energiával

 

A munka, a háztartás, a házasság fenntartása és a gyereknevelés rengeteg erőt kíván. Sok olyan nő van, aki ezzel kapcsolatban nem húzza meg a határait és robot módjára teszi a dolgát. Ha viszont az illető nem pótolja az elhasznált energiát, akkor szinte garantált az elsárkányosodás. Bizony a párkapcsolat / család érdekében néha(?) tényleg időt kell szakítani a feltöltődésre, különben garantált a kiégés.

 

3. Nem mondják ki az igényeiket

 

A házisárkányok gyakran nem mondják ki a vágyaikat, hanem azt várják, hogy a környezetük majd magától kitalálja őket. (Mindezt jutalom gyanánt, a fáradozásaikért cserébe.) Persze ez az álom nagyon ritkán válik valóságossá. Egy felnőttnek már tisztában kell lennie azzal, hogy nagyon gyermeki dolog azt várni, hogy a másik majd kérés nélkül kitalál mindent, hiszen „néma gyereknek anyja sem érti a szavát”.

 

4. A másik elfogadásának hiánya

 

Az elsárkányosodás egyik legfontosabb tünete, hogy az illető szinte sosem elégedett azzal, amit a környezetének tagjai csinálnak. A házisárkány pontosan tudja, hogy kinek mit kellene tennie annak érdekében, hogy ő végre nyugodt lehessen…

 

Ebben a helyzetben fontos felismerni, hogy senki nem tudja kontrollálni a másik ember cselekedeteit. Mindenki azt csinál, ami neki tetszik, és erre a másiknak viszonylag kevés ráhatása lehet. A házisárkányok egyedül a saját tetteikért tudnak felelősséget vállalni. Hogy a többi ember mit csinál, az meg már igazából nem az ő dolguk. 🙁

 

5. Nem önmagukat helyezik az első helyre

 

A nők igen nagy százaléka gondolja úgy, hogy az ő életében a gyermeke, a férje, vagy a munkája a legfontosabb. Pedig mindenkinek önmagát kell az első helyre tennie! A modern nőknek meg kell tanulniuk, hogy nem „csupán” feleségként, anyaként vagy munkavállalóként léteznek… tehát fontos, hogy mindenkinek legyen saját, önmagáért való, független élete.

 

Szerintem az elsárkányosodás kezelése nem egyszerű feladat, hiszen a házisárkányok – bár maguk is SZENVEDNEK – sok esetben nem hajlandók változni, és továbbra is a környezetüket hibáztatják mindenért. Én mégis azt remélem, hogy ez a cikk eljut az érintettekhez, és képes lesz egy kicsit hatással lenni az életükre.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök Blog

 

 

A képek forrása a pixabay.com.

Leave a reply