Egy rossz kapcsolatban maradni – avagy hogyan bírd ki a kibírhatatlant

rossz-kapcsolatban-maradni


Kérlek, ne értsd félre a címet, ebben a cikkben nem arra szeretnélek bíztatni, hogy VÉGLEG maradj benne egy rossz kapcsolatban. (Én abban hiszek, hogy először próbáld meg helyrehozni a dolgokat, aztán ha nem tényleg nem megy a dolog, akkor pedig lépj tovább.) Inkább arra vonatkozólag szeretnék tippeket adni, hogy hogyan vészeld át azt az IDEIGLENES időszakot, amikor már tudod, hogy el szeretnéd hagyni a párodat, de bizonyos okok miatt még nem vagy képes arra, hogy tényleg elmenj. 

 

Rossz kapcsolatban maradni – Egy példával illusztrálva

 

Tegyük fel, hogy már eldöntötted, hogy szakítani szeretnél a pároddal, akivel közös albérletben éltek. Viszont tudod, hogy ha tényleg menni szeretnél, akkor egyrészt keresned kellene egy új albérletet, össze kellene gyűjtened a kaucióra és a költözésre szánt pénzt, meg persze egyedül kellene fenntartanod a lakást. Viszont jelenleg Neked nincs elég pénzed ezekre a dolgokra, ezért inkább benne maradsz a rossz kapcsolatodban. De mégis hogy lehet ezt az áldatlan állapotot kibírni..?

 

Rossz kapcsolatban maradni – Változtasd meg a felfogásodat

 

Bármennyire is rosszul hangzik, sajnos tudatosítanod kell magadban, hogy Te igazából nem vagy áldozat – még akkor sem, ha most úgy érzed magadat. :O Ha nagyon akarnál, akkor el tudnál költözni a párodtól, hiszen (ideális esetben) senki sem kényszerít Téged arra, hogy ott maradj vele. Ha igazán szeretnéd elérni a célodat,  akkor egyéb, alternatív megoldásokat is kitalálhatnál a szakítás véghezviteléhez. Mondjuk ideiglenesen elköltözhetnél az egyik barátodhoz vagy rokonodhoz. Esetleg kérhetnél kölcsön egy kis pénzt. Vagy megpróbálhatnál keresni egy jobban fizető munkát. Vagy elköltözhetnél egy olyan településre, ahol jóval olcsóbbak az albérletek. Tudom, hogy egyik megoldás sem egy leányálom, de az a lényeg, hogy ha nagyon-nagyon akarnál, akkor igenis el tudnál költözni!

 

Rossz kapcsolatban maradni – Minden egyes nappal kerülj közelebb a célodhoz

 

Előnyös, ha készítesz egy konkrét tervet, valamint szabsz magadnak egy konkrét határidőt az elköltözésre, illetve az ehhez szükséges pénz összegyűjtésére. Érezned kell, hogy minden egyes nappal közelebb kerülsz a célod eléréséhez. (Mert mondjuk rendszeresen teszel félre pénzt.) Így nem leszel annyira frusztrált a boldogtalan kapcsolatban való maradás „kényszere” miatt. Erőt fog adni, hogy minden egyes nappal közelebb kerül az elköltözés időpontja.

 

Rossz kapcsolatban maradni – Ne reménykedj abban, hogy mégiscsak jobb lesz a párkapcsolatod

 

Egy kapcsolatban sokszor azért érezzük magunkat annyira rosszul, mert mélyen legbelül mindig azt várjuk, hogy a velünk eddig rosszul bánó párunk a következő alkalommal majd jobban fog viselkedni – aztán meg a földhöz vág minket, ha mégsem így alakul a dolog. Ennek tükrében add fel az arra vonatkozó reményedet, hogy a párod majd megváltozik. Sőt, várd azt, hogy úgyis a számodra nem megfelelő módon fog viselkedni. Ha nem reménykedsz semmiben, akkor nem is fogsz semmiben sem csalódni, és nem érzed majd magadat annyira szörnyen a rossz bánásmód miatt.

 

Rossz kapcsolatban maradni – Töltsd fel magadat erővel

 

Egy boldogtalan párkapcsolat nagyon ki tudja meríteni az embert, úgyhogy ha még maradni szeretnél, akkor tudatosan arra kell törekedned, hogy gyakran töltsd magadat energiával. Gondolkodj el azon, hogy Téged mi tesz boldogabbá, majd rendszeresen végezd ezeket a tevékenységeket! Ezeket a dolgokat lehetőleg a párodtól függetlenül csináld. Még jobb, ha nem is vagy otthon, így legalább kisebb eséllyel konfrontálódtok amiatt, hogy éppen jól érzed magadat.

 

Rossz kapcsolatban maradni – Alkoss egy védőhálót

 

Keress támogatókat! Fontos, hogy a rendelkezésedre álljon legalább néhány olyan barát vagy kedves ismerős, aki tud valahogyan segíteni Neked, ha esetleg megszorulnál. Legyen minél több pozitív kapcsolat az életedben! Tegyél szert egyfajta védőhálóra annak érdekében, hogy kibírd azt az időszakot, amíg nem tudsz (jobban mondva nem akarsz igazán) mozdulni. Jó, ha rendszeresen kiadod magadból a Benned felgyülemlett feszültséget a negatív élményeid elmesélésével – viszont vigyázz, hogy ezzel azért ne terheld túl a szeretteidet.

 

Összefoglalás

 

Én az ismerősi körömben azt láttam, hogy aki igazán el akarta hagyni a párját, az el is tudta hagyni a nehéz újrakezdési körülmények ellenére is. Igaz, hogy volt olyan, aki hónapokig csak vajas kenyeret evett, de akkor is sikerült Neki új életet kezdeni. Ennek hatására úgy gondolom, hogy Neked sem muszáj egy rossz kapcsolatban maradni! ? Remélem, hogy a fentebbi tippek segítségével egyszerűbben át tudod vészelni az átmeneti időszakot.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök