3 dolog, amit NE csinálj a gyerekeddel válás után

szakítás-után-válás-után


A válás sajnos mindig fájdalommal jár, éppen ezért nagyon nehéz lehet ennek a negatív élménynek a feldolgozása. A szakítás gyakorlatilag nem úszható meg kisebb-nagyobb sérülések nélkül. Éppen ezért gyakran fordul elő, hogy a válás után a korábban egymást szerető felek egymás ellen fordulnak. 

 

Ha Te is éppen ebben a cipőben jársz, akkor biztosan megvan az oka annak, hogy negatív érzelmeket táplálsz a volt párod iránt. Senki sem kérdőjelezi meg a jogosságát a csalódottságodnak, a haragodnak és a szomorúságodnak.

 

Viszont arra kérlek, hogy a gyerekedet hagyd ki ebből a drámából! Nem az ő hibája, hogy szétmentetek, éppen ezért nem is neki kell meginnia ennek a levét. Sőt, épp hogy azt kell szem előtt tartanod, hogy ő minél kevésbé sérüljön ebben a folyamatban.

 

Így hát kérlek, hogy bármennyire is nehéz, NE kövesd el az alábbi 3 hibát a válás után a gyerekeddel kapcsolatban!

 

Ne neveld a őt az apja ellen!

 

Nagyon sokat ártasz azzal, ha a gyermeket az apja ellen hangolod – még akkor is, ha már egy kiskanál vízben meg tudnád fojtani a volt párodat.

 

Az apja ellen történő neveléssel szépen lassan megfosztod a gyermekedet az egyik gondviselőjétől – és ezzel együtt elvágod őt az életenergiájának az egyik felétől, hiszen az életét félig Tőled, félig pedig az apjától kapta.

 

A gyermeked részben olyan, mint Te, részben pedig olyan, mint a volt férjed. Ha az apját szidod neki, akkor azzal tulajdonképpen őt is leértékeled, hiszen a gyermeked tőle (is) származik.

 

Ráadásul minél jobban próbálod „kinevelni” belőle a volt férjed dolgait, ő tudattalanul annál jobban olyanná fog válni, mint az apja. Ugyanis a gyermek lélekben egyszerre kétfelé hűséges, hiszen az anyja és az apja ugyanúgy kellettek ahhoz, hogy ő világra jöhessen.

 

Elképzelhető az is, hogy a gyermek a végén ellened fog fordulni amiatt, hogy mindenárod meg akarod őt fosztani az apjától és nem tartod tiszteletben az ő örökségét a gyermekben.

 

Ha tehát panaszkodni szeretnél a volt párodról, akkor azt ne neki mondd! Már csak azért se, mert ő nem a barátod és nem rakhatod rá egy fiatalabb emberre a Te „felnőttes” terheidet.

 

Ne akadályozd a láthatást!

 

Ha a volt párod nem veszélyeztetni a gyermeket, akkor feltétlenül gondoskodj arról, hogy minél többet találkozhassanak a válás után!

 

Ha ezt meggátolod, akkor elveszel valamit a gyermekedtől – mégpedig az apai gondoskodás lehetőségét, amit Te nőként sajnos úgysem tudsz neki pótolni. : ( A csemetéd minden értelemben szegényebb lehet azzal, ha nem kapja meg az apjától a szeretetet.

 

Próbáld meg elfogadni azt is, hogy a volt férjed máshogyan neveli a gyermeket, mint ahogyan Te szoktad. A férfiak általában lazábbak ezen a téren, mint a nők, de ez nem feltétlenül jelent problémát, ha nincs veszélyben a gyermek.

 

Ne a gyerekre vetítsd ki az apja iránti negatív érzelmeket!

 

Emlékszem, Madonna még régebben azt nyilatkozta, hogy a Guy Ritchie-től való válása idején az okozta számára a legnagyobb gondot, hogy Rocco fia külsőleg és belsőleg is nagyon hasonlít az édesapjára. Ennek következtében, Madonnának nehéz volt őt NEM úgy kezelnie, mintha magával a volt férjével lakna egy háztartásban…

 

Sajnos sejthető, hogy Madonnának nem is nagyon sikerült áthidalnia ezt a helyzetet, hiszen a fiával való kapcsolata egy időben igen rossz volt. A fiú pedig ennek hatására (is) elszökött az anyjától és az apjához költözött jónéhány évvel a válás után.

 

Azt hiszem, hogy az előbbi példa jól mutatja, hogy a hasonlósága miatt nem szabad „összetévesztened” a gyermeket az apjával. Úgyhogy ügyelj arra (főleg fiú utód esetében), hogy ne rajta reagáld le azt, amit valójában az apja érdemelne – még akkor se, ha a fiú történetesen az édesapja hasonmása.

 

*

 

És igen, azt is tudom, hogy nagyon nehéz most a fentebb említett dolgokra odafigyelned a benned kavargó, hatalmas fájdalom miatt. : (

 

De hidd el, bőven megtérül majd az igyekezeted, mert így a gyermeked sokkal kevesebb sérüléssel ússza meg a válást!

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök