Eva Zurhorst: Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz (Könyvajánló)

önszeretet


Nemrégiben fejeztem be Eva Zurhorst tollából a Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz című könyvet.
Bevallom, hogy a stílusa engem személy szerint nem fogott meg annyira, de ennek ellenére azt gondolom, hogy a mű üzenete figyelemreméltó.  

 

Eva Zurhorst szerint elsősorban önmagunkat kell rendberaknunk, ha egy igazán jó partneri viszonyt szeretnénk kialakítani valakivel. Ezt azt jelenti, hogy nem pedig a Nagy Őt kell várnunk, hiszen számunkra 100 százalékig tökéletes emberek úgysem léteznek.

 

A Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz című könyv mondanivalója alapján párkapcsolati gondok esetén bizony nem mindig a szétválás a legjobb megoldás. Sőt! Az írónő szerint „a szakítás sokszor csak a saját gyógyulásunk elhalasztása”. Ez arra vezethető vissza, hogy a következő partnerrel újból elő fognak jönni a bennünk rejlő problémák.

 

Eva Zurhorst azt üzeni nekünk, hogy elsősorban önmagunkat kell megtalálnunk, nem pedig egy másik ember karjaiba kell menekülnünk önmagunk felfedezése elől. Ő úgysem tudja megadni nekünk a legfontosabbat, amit keresünk – vagyis saját magunkat.

 

Ha hiányzik belőlünk valami, akkor az érzelmi űrt nekünk kell feltöltenünk, nem pedig egy másik embertől kell várnunk a megoldást. (A másik figyelméért való sóvárgás helyett önszeretet kell.)

 

Nekünk kell elfogadnunk a saját „rossz” tulajdonságainkat, nem pedig a párunkat kell elüldöznünk, ha a saját viselkedésével a bennünk lévő dolgokat tükrözi vissza. Nem feltétlenül azzal kell foglalkoznunk, amit a társunk tesz, hanem azzal a reakcióval, amit ez kivált belőlünk – révén hogy ez a saját problémáinkról árulkodik. (Jó, ha állandó kísérőnk az a kérdés, hogy „mit akar ez elmondani önmagamról?”.)

 

A Szeresd önmagad és mindegy kivel élsz című könyv mondanivalója alapján nem a partnerünket kell egyfajta pótszerként használnunk arra, hogy elmenekülhessünk a saját életünkben lévő negatívumok elől, hanem el kell kezdenünk a saját problémáinkkal foglalkozni.

 

Nem szabad azt várnunk a társunktól, hogy gyógyír legyen az összes bajunkra. A párkapcsolatok bizony nem annyira rózsaszínűek, mint amennyire szeretnénk… 

 

De Eva Zurhorst szerint ez nem is feltétlenül gond, hiszen ennek a segítségével sokat tanulhatunk önmagunkról és a társunkról.

 

Egy szó, mint száz: ha valamilyen bajunk van a párkapcsolatunkkal és/vagy a párunkkal, akkor ne meneküljünk el előle! Inkább gondolkozzunk el rajta, hogy a megoldás vajon önmagunk rendbe tételében rejtőzik-e! 🙂

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök