Kérdezz-felelek: Egyéjszakás kalandom volt, de szeretem a párom – bevalljam neki?

félrelépés-


Kedves Zsófia / Lélekgyöngyök Blog!
Amiatt írok Önnek, hogy nemrégiben sajnos megcsaltam a páromat… A karácsonyi, céges rendezvényen esett meg a dolog az egyik külsős vendéggel. Teljesen részegek voltunk mind a ketten. Csak egy alkalmi szexről volt szó, azóta nem is beszéltem az illetővel. Nagyon szégyellem magam és hatalmas bűntudatot érzek. A párommal egész jó a kapcsolatom, nem akarok emiatt szakítani vele. Egyelőre nem is sejti, hogy megcsaltam, csak azt látja, hogy mostanában sokkal rosszabb a kedvem. (…) Ön szerint mit csináljak..? 

 

Kedves Levélíró!

 

Talán nem leszek népszerű azzal, amit mondok, de szerintem ne mondja el a párjának, hogy megcsalta, ha tényleg boldog az alapkapcsolatában, illetve ha „csak”olyan kivételes, alkalmi félrelépésről van szó, aminek nem lett semmilyen utólagos következménye. (Gondolok itt a szexuális úton terjedő betegségekre és a nem kívánt terhességre.)

 

Persze az is biztos, hogy Önnek nagyon nehéz lesz együttélnie a félrelépés miatti bűntudattal. Szerintem erre a rossz érzésre tekintsen úgy, hogy ez az „ára” annak, hogy valami helytelent csinált. Ennek a bűntudatnak a méltóságteljes elviselése is a felelősségvállalás az egyik módja lehet…

 

Ha elmondaná a párjának, ami történt, azzal Ön természetesen valamilyen szinten megszabadulna a lelkiismeret-furdalástól és önmagára kedvezőbb színben tekinthetne az őszinteségének köszönhetően.

 

Viszont a partnerét tulajdonképpen megbüntetné azzal, ha az Ön egyszeri, alkalmi félrelépésének a súlyát immár neki (is) kellene viselnie. Olyan, mint hogyha a tudás súlyának egyik felét odaadná neki, Önnek pedig immár ennek csak a másik felét kellene cipelnie.

 

Fontos lenne azon is elgondolkodnia, hogy beszéltek-e már valaha arról a partnerével, hogy neki milyen a hozzáállása az alkalmi félrelépéshez. Vajon ő melyik típusba tartozik: aki mindenképpen tudni szeretne róla, vagy aki inkább nem kíváncsi az ilyesmire, ha az alkalmi szexnek nem volt semmilyen érzelmi súlya? Vajon tényleg szakítana, ha fény derülne az Ön félrelépésére?

 

Visszatérve a fentebb említettekhez, én azon a véleményen vagyok, hogy ha nincs tisztában a partnere megcsaláshoz való hozzáállásával, akkor inkább ne mondja el neki a dolgot.

 

Helyette próbálja meg inkább „kárpótolni” őt azért a sérelemért, amit ellene elkövetett. Fontos, hogy ezt kevésbé feltűnő módon tegye, különben a partnere elég hamar meg fogja érezni, hogy honnan fúj a szél. Gondolkodjon el rajta, hogy a párja melyik szeretetnyelvet részesíti előnyben, és ezen a módon kommunikálja felé azt a „pluszt”, amivel kárpótolni akarja őt.

 

Egyébként a megcsalás sajnos nemcsak akkor ronthat el egy kapcsolatot, ha fény derül rá. A titkos félrelépés miatt érzett állandó rosszkedv, frusztráltság, harag és bűntudat akár úgy is tönkreteheti az Ön párkapcsolatát, hogy a partnere sosem jön rá ezeknek a problémáknak az igazi okára.

 

Úgyhogy legyen nagyon körültekintő, ha ezeknek a negatív érzelmeknek a megéléséről van szó. A gyászolás lehetőleg ne a párja szeme láttára történjen, amennyiben ez lehetséges.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök

 

 

A képek a pixabay.com oldalról származnak, és csak illusztrációk!