Hogyan szeressük akkor is a párunkat, ha nem tetszik a viselkedése..?

hogyan-szeressük-a-párunkat-


Valljuk be, hogy nem könnyű a partnerünket olyankor is szeretnünk, amikor nem úgy viselkedik, mint ahogyan mi szeretnénk… Ettől hamar mérgesek, frusztráltak, ingerültek és csalódottak leszünk.  

 

De mit tegyünk, ha ilyenkor nem akarjuk rázúdítani a negatív érzelmeinket, de nem szeretnénk magunkba sem fojtani a problémáinkat?

 

Ilyenkor csak egy megoldás létezik: próbáljuk meg átfordítani az érzelmeinket azzal, hogy pozitív fókusszal nézünk a másikra!

 

Például tegyük fel, hogy megkértük a társunkat arra, hogy pakoljon el a nappaliban, mire hazaérünk. Ám otthon azzal kell szembesülnünk, hogy a partnerünk nem csinálta meg, amit kértünk.  

 

Persze senki nem tagadja, hogy igencsak frusztráló erre hazajönni… De ha nem szeretnénk sem veszekedni, sem pedig lenyelni a haragunkat, akkor próbáljuk meg magunkban átfordítani a dolgot!

 

Ha tisztán pozitív fókusszal (tehát szeretettel) nézünk a partnerünk tettére, akkor például az alábbiakat gondolhatjuk a rendetlenség láttán:

 

„Valószínűleg nem akart nekem rosszat, csak elfelejtett rendet tenni.”

„Biztos nehéz napja volt a munkahelyén, és már nem volt energiája a pakolásra.”

„Lehet, hogy közbejött neki valami, és azért nem csinálta meg.”

„Ilyen az én párom, ki hitte volna, hogy nem tesz rendet. Tényleg nem ő az elpakolás világbajnoka.” ?

„Az ő családjában otthon általában rendetlenség szokott lenni, úgyhogy úgy látszik, hogy nehéz neki hozzászoknia ahhoz, hogy én rendet szeretnék… ”

 

A lényeg az, hogy nézzünk jóindulattal a másikra még akkor is, ha valami olyasmit csinál, ami nekünk nem tetszik. Nem tagadom, hogy ez egyáltalán nem könnyű, de egy kis gyakorlattal szerintem elsajátítható a dolog! ?

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök