Ha különbözik egy pár szeretetnyelve…

ha-különbözik-egy-pár-szeretetnyelve


Valószínűleg Te is hallottál már arról, hogy alapjában véve ötféle módon (minőségi időtöltés, szívességek, testi érintések, dicsérő szavak és ajándékok által) tudjuk kimutatni, illetve elfogadni a szeretetet. Azonban egy párkapcsolaton belül is nagyon eltérhet, hogy ki melyik szeretetnyelvet részesíti előnyben. Sőt, sajnos az a realitás, hogy a legtöbb kapcsolatban különbözik a két fél elsődleges szeretetnyelve… 

 

Nemrég például az egyik női ismerősöm arra panaszkodott, hogy gondjai vannak a kapcsolatával, mert a párja számára elsősorban az ételkészítés jelképezi a szeretetet. Az ismerősöm viszont utál sütni-főzni, úgyhogy igyekszik inkább mással kedveskedni a párjának – ő viszont továbbra sem túl boldog, mert az elsődleges szeretetnyelve mégiscsak az ételkészítés lenne. És akkor itt jön a kérdés, hogy mit lehet tenni ebben a helyzetben..? Most akkor az ismerősömnek mégiscsak inkább sütnie-főznie kellene a párja érdekében akkor is, ha számára egy fárasztó nyűg az ételkészítés..? Az ismerősöm egyébként semmiképpen sem akarta elveszíteni a kapcsolatát, mert nagyon szerette a partnerét. Fordítva nem volt szeretetnyelvvel kapcsolatos problémájuk.

 

Az ilyen helyzetekben például az lehet a megoldás, ha a lány nagyon-nagyon odafigyel arra, hogy saját „szeretetraktárait” feltöltse, illetve feltöltesse a partnerével. És miután ő már eleget adott magának, illetve eleget kapott – sőt, már feleslege is keletkezett – akkor érdemes nekiállnia annak, hogy olyan módon teljesítse a partnere vágyait, ahogyan azt ő szeretné. Így a lánynak nem fog annyira nehezére esni a sütés-főzés, hiszen nem egy eleve kimerült, fáradt és nyűgös állapotban áll neki az ételkészítésnek, hanem úgy, hogy ő remekül érzi magát, teljesen fel van töltődve energiával és ennek hatására szeretne valami pluszt adni a másiknak – még akár egy olyan tevékenység révén is, amelyet nem kedvel. Így nem az önfeláldozás égisze alatt foglalkozik a párja szükségleteivel, hanem a szeretetteljes adakozás szemléletével.

 

Persze nem állítom, hogy ez a hozzáállás tökéletes lenne, de nagy tudatossággal és asszertív kommunikációval lehet kezelni a szeretetnyelvek eltéréséből fakadó problémákat. Az ismerősöm nyilván ettől nem fogja megkedvelni a sütést és a főzést, de ha tényleg ennyire fontos a számára a kapcsolata, illetve a partnere, akkor egy nagy adag energialökettel képes lesz azt adni a párjának, amire neki szüksége van. De persze ez a dolog csak akkor lehet működőképes, ha a partnere is maximálisan elkötelezi magát amellett, hogy teljesíti az ő kívánságait – úgy, ahogyan az ismerősöm szeretné.

 

 

Tombor_Zsófia_166_190

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök