Gyerekvállalás férfiszemmel

gyerekvállalás-babavállalás-férfiszemmel


Mivel a férfiak és a nők eléggé különbözőek, ezért bizony nagyon más szemmel tekintenek a gyerekvállalás előnyeire és hátrányaira.

 

Az alábbi cikk arról fog szólni, hogy milyen negatív érzelmek és gondolatok fogalmazódhatnak meg a férfiakban a baba megszületését követően. (Természetesen nagyon sok pozitív hozadéka is van a kicsi megérkezésének az urak szerint, de most nem erről lesz szó.) Rengeteg férfi véleményét hallgattam meg/olvastam el ebben a témában, tehát az Ő elmondásaik alapján írtam ezt a szöveget.  

 

A hölgy olvasóimnak arra hívnám fel a figyelmét, hogy itt nem feltétlenül az van leírva, amit ők hallani szeretnének. 🙁 Tudom, hogy női szemmel nem könnyű a leírtakkal való szembesülés, de a férfi nézőpont ismeretében talán egyszerűbb lesz a család egységének megőrzése. (A cikk nem lesz rövid, de szerintem érdemes elolvasni, ha valaki szeretné egyben tartani a kapcsolatát.)

 

1. nehézség: A gyerekvállalás után a férfiak trónfosztottnak érezhetik magukat.

 

Mivel a nők érthető módon rengeteget foglalkoznak a kicsivel, ezért az urakra irányuló figyelmük jelentősen lecsökken vagy szinte teljesen eltűnik a szülés után. Vannak olyan hölgyek, akik szinte teljesen “elvesznek” a gyerekben, főállású anyává alakulnak és nem találnak vissza a bennük lévő nőhöz. Ezt a legtöbb úr nehezen éli meg, hiszen bennük van egy nagyon erős “én akarok lenni az első” program. Úgy érzik, hogy a gyerek elvette az ő helyüket, hiszen a nő már nem velük foglalkozik, hanem a csöppséggel. Nagyon sérelmezik azt is, ha hosszú hónapokat követően sem normalizálódik a szexuális élet. Innentől kezdve ők teljesen egyedül maradnak. A pozícióvesztés után már nem tapasztalják a férfias minőségük iránt tanúsított tiszteletet, ami a család felbomlásához vezethet.

 

2. nehézség: A gyerekvállalás után növekszik a férfiak vállán nyugvó felelősség.

 

Mivel hazánkban az esetek túlnyomó többségében a nők maradnak otthon a babával, ezért a férfiakra marad a család ellátásának feladata. Ez igen nagy tehernek bizonyul számukra, hiszen egy átlagos magyar fizetésből nem egyszerű több ember ellátását fedezni. Az egész család megélhetése az urakon áll vagy bukik, ami még keményebb munkára ösztönözheti őket. Másrészt azt se felejtsük el, hogy a mai társadalmunk nem kedvez annak, hogy a fiúkból férfiak váljanak. Így sokan nem szoknak hozzá a felelősségvállaláshoz, ami miatt az urak egy része inkább szépen lassan kihátrál a kapcsolatból a családalapítás ránehezedő súlya miatt.

 

3. nehézség: A gyerekvállalás után a nők új elvárásokat fogalmaznak meg.

 

A kisbaba megszületését követően a hölgyek azt szeretnék, ha az urak kivennék a részüket a gyerek körüli teendőkből, hiszen egy újszülött ellátása rengeteg energiát igényel. A hölgyeknek még jobban szükségük van erre a segítségre, miután visszamennek dolgozni. A férfiakra nehezedő nyomás pedig még jobban megnő… Pedig a saját bevallásuk szerint egy nehéz munkanapot követően nem akarnak még a gyerekkel kapcsolatos nehézségekkel is foglalkozni, hiszen már eleve nagyobb teljesítményt kell nyújtaniuk a munkahelyükön a családfenntartói szerepük miatt.

 

4. nehézség: A nőknek nem feltétlenül tetszik az a mód, ahogyan a férfiak a gyerekekkel foglalkoznak.

 

“Ne úgy tartsd, mert az nem jó!” “Ne így cumiztasd, hanem úgy!” “Ne játssz vele olyan vadul!” Ismerős? Sok hölgy nem nézi jó szemmel, ha a férfiak nem úgy foglalkoznak a kicsikkel, mint ahogyan azt ők szeretnék. Ennek következtében sok úr inkább visszavonul a kritikák miatt és a hölgyek egyedül maradnak a gyereknevelés terhével.

 

ÖSSZEGEZVE a gyerekvállalás a férfiak szempontjából sokszor ilyen következményekkel jár:

 

– Csökkenő vagy eltűnő figyelem és tisztelet a nő részéről. A szexuális együttlétek nagyon megritkulnak.
– Növekvő felelősség és még keményebb hajtás a munkahelyen.
– Otthon is újabb feladatok jelentkeznek a gyerekkel kapcsolatban.
– A gyerekekkel való foglalkozás férfias módja nem mindig tetszik a nőknek, akik emiatt kritikákat fogalmaznak meg.

 

Nos azt hiszen, nem csoda, hogy ezeknek a terheknek a hatására rengeteg család esik szét a baba megérkezését követő években.

 

Tudom, hogy a fenti cikk nőként nem volt túl derűs olvasmány, de szerintem fontos, hogy a hölgyeknek rálátásuk legyen a férfiak nehézségeire is.

 

Így talán a nők (akik a család összetartásáért felelnek), képesek lesznek úgy alakítani a dolgokat, hogy nagyobb eséllyel legyen elkerülhető a válás/a megcsalás/az elhidegülés stb. a gyerekvállalás utáni, nehéz időszakban.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

 

A képek forrása a pexels.com.