Időgazdálkodás az életünkben és a párkapcsolatunkban

időgazdálkodás-párkapcsolat


Azt hiszem, hogy a 21. századi emberek számára az egyik legnagyobb kihívást az időgazdálkodás jelenti. Emiatt gyakran érezzük úgy, hogy nem hogy a párunkra, de még saját magunkra sincs elegendő időnk. Érdemes tehát megismernünk egy olyan koncepciót, amivel egy kicsit hatékonyabban oszthatjuk be az időnket… 

 

Nekem nagyon tetszett az F. Várkonyi Zsuzsa által alkotott koncepció, ezért én ezt a modellt szoktam alkalmazni a saját programjaim szervezésénél.

 

A hölgy szerint négyféle olyan „idő” létezik, ami alapján strukturáljuk az életünket.

 

1 – A ZAJLÓ IDŐ, amely során tulajdonképpen dolgozunk, a háztartással foglalkozunk, elkészítjük az adóbevallásunkat, befizetjük a csekkeket… vagyis ez azokat a tevékenységeket foglalja magában, amikor a „kötelező” teendőinket intézzünk.

 

2 – A MAGÁNIDŐ azt az időszakot öleli fel, amikor rendszerezzük a gondolatainkat, számot vetünk a napunkkal, feldolgozzuk az élményeinket és a jövőre vonatkozó terveket alkotunk… vagyis csak saját magunkkal foglalkozunk.

 

3 – Az INTIM IDŐ azt az időszakot jelzi, amikor a szeretteinkkel vagyunk, vagyis ilyenkor tudunk többek között a partnerünkkel is minőségi(!) időt tölteni. Ebbe nem számít bele az, amikor valamilyen „kötelező” tevékenységet (pl. heti bevásárlást) együtt intézünk el a partnerünkkel.

 

4 – A MENEKÜLŐ IDŐ azt az időszakot takarja, amikor kivonjuk magunkat a saját életünkből, és egy alternatív valóságban múlatjuk az időt. Mint például amikor filmet nézünk, regényt olvasunk, videójátékozunk, netezgetünk, Youtube-ozunk, tévézünk és hasonlók. Ezek az „agyradírozó” tevékenységek nagyszerűek lehetnek, ha egy kicsit ki akarjuk engedni a gőzt, viszont könnyen a visszájára is fordulhat a dolog, hiszen az alternatív valóságban eltöltött idő egy bizonyos pont után a saját életünk rovására megy. (Kivéve, ha mondjuk tanulunk valami értelmeset is a könyvekből vagy tévéből.)

 

Én azt vettem észre, hogy általában a zajló és a menekülő időből tudunk a legtöbbet lefaragni, ha többet akarunk foglalkozni a párkapcsolatunkkal – ami pedig az intim idő kategóriájába tartozik. Nem könnyű, de szerintem egy kis tudatos odafigyeléssel meglepően sok időt tudunk megspórolni a partnerünk számára… 🙂

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia/

Lélekgyöngyök