Hogyan bocsássam meg a megcsalást..?

hogyan-bocsássam-meg-a-megcsalást


Nem vagy könnyű helyzetben, ha megcsalt a párod. De mégis mit tehetsz akkor, ha meg szeretnéd bocsátani a félrelépést – attól függetlenül, hogy a pároddal maradsz-e vagy sem?

 

Hogyan bocsássam meg a megcsalást?

 

Ha valaki valamilyen „bűnt” követ el ellened, akkor úgy tudod a leghatásosabban megbocsátani a vétkét, ha megérted és átérzed a viselkedése mögött álló okokat, illetve ha meglátod, hogy ő milyen értelemben volt áldozat.

 

Mondok erre egy gyakorlati példát a könnyebb érthetőség értelmében.

 

Hogyan bocsássam meg a megcsalást? – Gyakorlati példa

 

Tegyük fel, hogy házasságban élsz és van egy 6 hónapos babád. Nemrég tudtad meg, hogy a párod már egy hónapja viszonyt folytat az egyik kolléganőjével. Érthető, hogy ebben a helyzetben teljesen kibuktál, és nagyon haragszol a férjedre a megcsalás miatt. Még nem feltétlenül tudod, hogy véget vetsz-e a házasságodnak, de azt érzed, hogy a saját lelki békéd érdekében szeretnél megbocsátani a párodnak. Jó, de mégis hogyan..?

 

Úgy, hogy átgondolod, hogy a férjed vajon miért viselkedett így, és megkeresed a mögötte álló okokat a tetteinek a megértése érdekében.

 

 

Például lehet, hogy rájössz arra, hogy a párodnak az utóbbi időben különösen sokat kellett dolgoznia a munkahelyén, ami miatt extrém stressz alatt állt. A szerető pedig jól jött neki ebben a nehéz helyzetben… Vagy ráébredsz, hogy mostanában kevesebbet tudtál foglalkozni a férjeddel, mert nagyon sok dolgod volt a babával, aminek a következtében a párod pedig magányosnak érezte magát. A harmadik fél pedig azért jött a képbe, hogy támogatást szerezhessen tőle. Vagy esetleg ráeszmélsz arra, hogy de hiszen a férjed édesapjának is mindig volt szeretője a felesége mellett, úgyhogy a párod azt látta otthon, ez a normális. A másik nő kiválasztásával pedig „csupán” követte azt a családi mintát, amit a gyerekkorában látott.

 

Fontos megemlíteni, hogy ezek az okok természetesen nem mentik fel a férjedet a tette felelőssége alól. Morálisan tényleg nem volt korrekt tőle, hogy megcsalt – még a nehézségei ellenére sem. (Meg persze azt sem akarom mondani, hogy a Te hibád lenne az, hogy ő így cselekedett. Természetesen jogosak a negatív érzéseid, érthető, hogy rosszul érzed magadat a félrelépés miatt. Ez a cikk viszont a megbocsátásról szól. 🙂 )

 

Hogyan bocsássam meg a megcsalást? – Összefoglalás

 

Viszont Te ezeknek az okoknak az átgondolásával képes leszel sokkal jobban megérteni és átérezni azt, hogy a férjed miért kezdett viszonyt az egyik kolléganőjével – és ennek hatására csökken majd a negatív érzelmeid intenzitása, valamint elindul a megbocsátás folyamata is.

 

A tapasztalataim szerint sokszor az hozza magával az igazi megbocsátást, ha később mondjuk ne adj’ Isten Te is hasonló helyzetbe kerülsz, és ugyanazokon a nehézségeken mész keresztül, mint a férjed. Ennek segítségével pedig megérted és személyesen is átéled azt, hogy az adott szituációban ő hogyan érez(het)te magát – és így már nem látszik majd olyan szörnyűnek, hogy egy szeretővel próbálta meg „helyrebillenteni” a saját lelki egyensúlyát…

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök