Gázlángozás – a bántalmazás egyik kevésbé ismert formája

gázlángozás-bántalmazás


A címet elolvasva jogosan kérdezhetnéd, hogy mi köze van a gázlángozásnak a bántalmazáshoz.
A Gázláng című, 19. században játszódó amerikai filmben a férj úgy kergeti őrületbe a feleségét, hogy titokban manipulálja a gázvilágítás erősségét a házban. Amikor pedig a nő elmondja a férjének, hogy valami nincsen rendben a gázlánggal, akkor pedig a férfi azt feleli neki, hogy bizonyára csak képzelődött, hiszen a gázégők végig tökéletesen működtek. 

 

Aztán egyre több ilyen furcsa dolog történik a házban. Eltűnik egy kép a falról, de amikor az asszony ezt szóvá teszi, akkor a férje azt állítja, hogy ott sohasem volt semmilyen kép. Gyanús zajok hallatszanak a padlásról, amikor az asszony egyedül van a házban, de a férfi szerint a nő csak álmodhatta az egészet, hiszen rajta kívül senki sem tartózkodott otthon… és ez még csak a kezdet, de nem szeretnék többet elárulni a film cselekményéből.

 

A Gázláng című thriller alapján tehát gázlángozásnak nevezzük a bántalmazásnak azt a formáját, amikor valaki úgy próbálja meg az őrületbe kergetni az áldozatát, hogy rendszeresen kétségbe vonja a másik valóságának (igazának) a hitelességét.

 

(Pl. „Csak képzelődtél, ilyen sohasem történt. / Biztos csak álmodtad, hogy… / Nem értem, hogy miről beszélsz, ilyesmiről sohasem volt szó. / Biztos csak fáradt voltál, és azért hitted azt, hogy…”)

 

A gázlángozás természetesen nem csupán a párkapcsolatokban fordulhat elő, de most elsősorban erre a területre szeretnék fókuszálni. Leírok Neked néhány hétköznapi példát is, hogy könnyebben fel tudd ismerni a bántalmazásnak ezt a formáját.

 

– A bántalmazó elveszi a személyes tárgyaidat, majd amikor ezt számon kéred rajta, akkor azt mondja, hogy nála nincsenek a dolgaid, biztosan csak Te vesztetted el őket.

 

– Ha megállapodsz valamiben a pároddal, akkor ő később azt állítja, hogy „az egyáltalán nem is úgy volt”, vagy hogy a megállapodás meg sem történt. (Például azt kéri, hogy hozz tejet a boltból, majd amikor megjössz a tejjel, akkor számonkéri rajtad, hogy miért nem kávét vettél. Vagy rosszabb esetben azt állítja, hogy ő se tejet, se kávét nem kért, és nem érti, hogy minek mentél el a boltba. Biztos csak félreértettél valamit…)

 

– Ha megbeszéltek valamit, akkor ő rendszeresen „elfelejti” a dolgot, pedig gyanítható, hogy nagyon is tudatában van annak, hogy miben állapodtatok meg. Te pedig biztosan csak álmodtad, hogy közösen döntést hoztatok valamiben…

 

– Ha szóvá teszed a vele kapcsolatos problémáidat, akkor az soha nem azért van, mert ő hibázott, hanem azért, mert Te hisztis / túlérzékeny / hálátlan vagy. A gondjaidat pedig teljesen triviálisnak bélyegzi.

 

Ha a fentihez hasonló dolgok történnek Veled, akkor szerintem nagyon legyél résen, mert elképzelhető, hogy a gázlángozás nevű bántalmazási módszer áldozatául estél… :O Keress minél hamarabb segítséget, nehogy olyan sorsra juss Te is, mint Paula a Gázláng című filmben.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök