Ha utólag megbántál valamit…

megbántad-az-egyik-párkapcsolati-döntésed


Lehet, hogy előfordult már Veled olyan, hogy utólag megbántad egy komoly döntésedet és sokáig emésztetted magadat miatta. Mivel szerelmi értelemben különösen fájó tud lenni ez a dolog, ezért úgy döntöttem, hogy írok egy cikket arról, hogyan érdemes hozzáállni ehhez a helyzethez. 

 

1 – Rossz döntések nem léteznek

 

Az adott pillanatban mindig azt tesszük, ami szerintünk akkor éppen a legjobb döntésnek tűnik. Ezért tehát valójában nincsenek is rossz döntések, mert az adott másodpercben mindig mindenki jó döntést hoz. 🙂 Ezek szerint utólag tehát nem releváns azt mondani, hogy „rossz döntést hoztunk”, mert a döntés a meghozatalának a pillanatában igenis megfelelő volt. (Na meg persze utólag mindig könnyebb okosnak lenni… Korábban még fogalmunk sem volt arról a dologról, amit mára alaposan megtanultunk.)

 

2 – A maximumot hoztuk ki magunkból

 

Lehet, hogy utólag már verjük a fejünket a falba amiatt, hogy mondjuk elhanyagoltuk a párunkat, aki ennek hatására aztán elhagyott bennünket. De legyünk a tudatában annak, hogy akkoriban ez volt a maximum, amit ki tudtunk hozni magunkból – ha képesek lettünk volna nagyobb erőfeszítéseket tenni a kapcsolatunkért, akkor bizonyára többet tettünk volna érte. Nem véletlen, hogy így alakultak a dolgaink, plusz alapos okai vannak annak, hogy akkoriban „csak” ennyire voltunk képesek.

 

3 – „Akit Nekünk teremtettek, azt még az ördög is utánunk tolja a talicskán…”

 

Úgy látom, hogy az igazán nekünk való emberekkel nehéz végleg elrontani a kapcsolatunkat. (Na persze nem lehetetlen, de azért már tényleg sokat kell tenni…) Úgyhogy felfoghatjuk a dolgokat úgy is, hogy ha igazából a „miénk” lett volna az az ember, akkor nagy valószínűséggel úgyis meg tudtuk volna oldani a köztünk feszülő konfliktusokat. Vagy ha nem lettünk volna rá képesek, akkor legalább tolerálni tudtuk volna a különbözőségünket.

 

Összefoglalva…

 

Az, hogy mi a jónak és mi a rossznak tűnő döntés, tulajdonképpen folyamatosan változik a körülmények hatására. Lehet, hogy most még elhibázottnak gondoljuk egy múltbeli párkapcsolati döntésünket, de könnyen előfordulhat, hogy egy napon majd történik valami olyasmi, aminek a hatására összeáll a kép és rájövünk arra, hogy bizony mégiscsak jó döntést hoztunk. Avagy Kierkegaard szavaival élve „az életet csak előrefele nézve lehet élni, de csak hátrafelé tekintve lehet megérteni…” ?

 
 

 

Tombor_Zsófia_166_190

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök