Miért előnyös, ha kevesebbet akarsz, mint a másik?

vélemény-különbség-párkapcsolat


Az új párod néhány hét elteltével be szeretne mutatni a barátainak. Már kezdesz szerelmes lenni belé, de Te ezt valamiért mégsem akarod.
Ő nyáron el akar Veled menni nyaralni. Bár szereted Őt, de neked erre nincsen igényed.  

 

Egy idő után felmerül az összeköltözés lehetősége, de Te inkább udvariasan elhárítod, bár alapjában véve szeretsz vele lenni.

 

Vagy éppen pont fordítva… lehet, hogy pont Te vagy az, aki szorosabb összeolvadásra vágyik a másikkal, aki pedig – bár állítása szerint szeret Téged – mégsem kapható erre.

 

(Ez a konfliktus az esetek túlnyomó többségében úgy szokott megjelenni, hogy a nő vágyik mélyebb kapcsolatra, a férfi pedig hárít, de természetesen vannak kivételek is!)

 

De miért éri meg mindig kevesebbet akarni, mint a másik? A válasz nagyon egyszerű: a KONTROLL miatt.

 

Ilyenkor mindig az a fél irányít, aki kevesebbet akar. Az ő kezében van a gyeplő, hiszen a másik válik a „gyengébb” partnerré amiatt, hogy ő szorosabb kapcsolatot szeretne. Tulajdonképpen ő kerül kínos helyzetbe amiatt, hogy viszonzatlan igényei keletkeznek.

 

A kontrollal rendelkező félnek kevésbé kell félnie attól, hogy megszégyenül a másik visszautasítása miatt. Esélyt sem ad rá, hiszen eleve ő lesz az a partner, aki a kapcsolat mélyülése érdekében nem kockáztatja meg a kontroll elvesztése miatt jelentkező kiszolgáltatottság megízlelését…

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

 

A képek forrása a pexels.com.