Kérdezz-felelek: Unom a házasságomat…

elhidegülés-3-


Kedves Zsófi!
Az én problémám az lenne, hogy nagyon unom a házasságomat… 12 éve vagyunk együtt a férjemmel, és úgy érzem, hogy mostanra teljesen ellaposodott a kapcsolatunk. (…) Nem tudom, hogy mit kellene tennem annak érdekében, hogy rendbe tegyem a házasságomat. (…)  Erzsi  

 

Kedves Erzsi!

 

Ha én a Te helyedben lennék, akkor először azt kérdezném meg magamtól, hogy általánosságban véve az életemet / a munkámat / a barátaimat / a szokásaimat (…) unom, vagy tényleg „csak” a házasságomat.

 

Ezt azért tenném, mert ha az ember az élete egyik területét unja, akkor azt nagyon sokszor tudattalanul rávetíti a saját párkapcsolatára.

 

Sajnos a magánéletet és a karriert érzelmi szempontból nem lehet egymástól teljesen különválasztani. Ha unjuk a munkákat, akkor az unalmunk előbb-utóbb begyűrűzik a párkapcsolatunkba is… ezért fontos megvizsgálni, hogy tényleg a házasságban van-e a probléma gyökere.

 

De most visszatérek az eredeti kérdésedre. Jó, hogy rákérdeztél az elhidegülésre, hiszen a legtöbben akkor még nem akarnak a párkapcsolati gondjaikkal foglalkozni, amikor „csupán” az elhidegülés jelenti a problémát – ugyanis ez az állapot még nem fáj nekik eléggé. A legtöbben csak akkor kérnek segítséget, amikor az eltávolodást már egy igen keserves szakítás / megcsalás / félrelépés követte.

 

Az elhidegülés ellen én a következőket tenném:

 

-Újra elkezdenék közös programokat szervezni a párommal. Lehetőleg olyan dolgokat csinálnék, amiknek a segítségével mindketten kizökkenhetünk a komfortzónánkból. (Például elutaznék egy olyan helyre, ahol még sosem jártunk.)

 

-Újra elkezdenék beszélgetni a párommal. Nem csupán azt kérdezném meg, hogy hozott-e kenyeret a boltból, hanem ennél mélyrehatóbb kérdéseket is feltennék Neki. (Például hogy hogyan érzi magát a munkahelyén? Van-e olyan, fontos célja az életben, amit még meg szeretne megvalósítani a jövőben? Mi a véleménye az éppen aktuális közéleti eseményekről? stb.)

 

-Elkezdenék sokkal nőiesebb lenni. Feltűnően csinosabban öltözködnék. Sminkelnék és megcsinálnám a hajamat. Gondoskodnék róla, hogy a változást a párom is észrevegye.

 

-Elérném, hogy a partnerem jelentősen férfiasabbnak érezze magát mellettem.

 

-Nem esnék kétségbe akkor sem, ha a párom nem reagálna rögtön a változásra. (Kezdetben valószínűleg úgysem fogja érteni, hogy mi történt.) Az elhidegülés lassan alakul ki, és általában nem 2 nap alatt szűnik meg, ezért türelmes lennék akkor is, ha csak lassan érne be a munkám gyümölcse.

 

-Szabnék magamnak egy határidőt, és megnézném, hogy a kijelölt dátumig változott-e valami a párkapcsolatomban vagy sem. (Én minimum 3 hónapot, maximum egy fél évet szánnék az elhidegülés visszafordítására.)

 

Az eredményeket figyelembe véve pedig elgondolkodnék azon, hogy menjek vagy maradjak… Az elhidegülés megszüntetése nem lesz egyszerű, de ha tényleg odateszed magadat, akkor remélhetőleg sikerrel jársz majd!

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök