Kérdezz-felelek: Unom a házasságomat…

elhidegülés Kedves Zsófi! Az én problémám az lenne, hogy nagyon unom a házasságomat… 12 éve vagyunk együtt a férjemmel, és úgy érzem, hogy mostanra teljesen ellaposodott a kapcsolatunk. (…) Nem tudom, hogy mit kellene tennem annak érdekében, hogy rendbe tegyem a házasságomat. (…)  Erzsi –> 

 

 

Kedves Erzsi!

 

Ha én a Te helyedben lennék, akkor előszöris azt kérdezném meg magamtól, hogy általánosságban véve az életemet / a munkámat / a barátaimat / a szokásaimat (…) unom, vagy tényleg „csak” a házasságomat.

 

elhidegülés Ezt azért tenném, mert ha az ember az élete egyik területét unja, akkor azt nagyon sokszor tudattalanul rávetíti a saját párkapcsolatára.

 

Sajnos a magánéletet és a karriert érzelmi szempontból nem lehet egymástól teljesen különválasztani. Ha unjuk a munkákat, akkor az unalmunk előbb-utóbb begyűrűzik a párkapcsolatunkba is… ezért fontos megvizsgálni, hogy tényleg a házasságban van-e a probléma gyökere.

 

De most visszatérek az eredeti kérdésedre. Jó, hogy rákérdeztél az elhidegülésre, hiszen a legtöbben akkor még nem akarnak a párkapcsolati gondjaikkal foglalkozni, amikor „csupán” az elhidegülés jelenti a problémát – ugyanis ez az állapot még nem fáj nekik eléggé. A legtöbben csak akkor kérnek segítséget, amikor az eltávolodást már egy igen keserves szakítás / megcsalás / félrelépés követte.

 

Az elhidegülés ellen én a következőket tenném:

 

elhidegülés-Újra elkezdenék közös programokat szervezni a párommal. Lehetőleg olyan dolgokat csinálnék, amiknek a segítségével mindketten kizökkenhetünk a komfortzónánkból. (Például elutaznék egy olyan helyre, ahol még sosem jártunk.)

 

-Újra elkezdenék beszélgetni a párommal. Nem csupán azt kérdezném meg, hogy hozott-e kenyeret a boltból, hanem ennél mélyrehatóbb kérdéseket is feltennék Neki. (Például hogy hogyan érzi magát a munkahelyén? Van-e olyan, fontos célja az életben, amit még meg szeretne megvalósítani a jövőben? Mi a véleménye az éppen aktuális közéleti eseményekről? stb.)

 

elhidegülés -Elkezdenék sokkal nőiesebb lenni. Feltűnően csinosabban öltözködnék. Sminkelnék és megcsinálnám a hajamat. Gondoskodnék róla, hogy a változást a párom is észrevegye.

 

-Elérném, hogy a partnerem jelentősen férfiasabbnak érezze magát mellettem.

 

-Nem esnék kétségbe akkor sem, ha a párom nem reagálna rögtön a változásra. (Kezdetben valószínűleg úgysem fogja érteni, hogy mi történt.) Az elhidegülés lassan alakul ki, és általában nem 2 nap alatt szűnik meg, ezért türelmes lennék akkor is, ha csak lassan érne be a munkám gyümölcse.

 

elhidegülés

-Szabnék magamnak egy határidőt, és megnézném, hogy a kijelölt dátumig változott-e valami a párkapcsolatomban vagy sem. (Én minimum 2 hónapot, maximum egy fél évet szánnék az elhidegülés visszafordítására.)

 

Az eredményeket figyelembe véve pedig elgondolkodnék azon, hogy menjek vagy maradjak…

 

Kedves Erzsi, sok sikert kívánok Neked a házasságod megmentéséhez! Az elhidegülés megszüntetése nem lesz egyszerű, de ha tényleg odateszed magadat, akkor remélhetőleg sikerrel jársz majd!

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök Blog
(tomborzsofia@lelekgyongyok.hu)

 

 

A képek a pixabay.com oldalról származnak.