„Hogy tehette ezt velem a párom?”

hogyan-tehette-ezt-velem-a-párom-


Volt már valaha olyan párkapcsolatod, amiben a párod rendszeresen „lehúzott”, megalázott vagy bántott Téged? Akkor biztosan elgondolkodtál már azon, hogy vajon mi a magyarázata annak, hogy ezt tette Veled…  

 

Meggyőződésem, hogy csak az képes folyamatosan bántalmazni egy másik személyt, aki valahol mélyen legbelül maga is sérült ember.

 

A benne lévő fájdalom gyakran olyan elviselhetetlen, hogy ő maga is ugyanazt teszi a környezetében élőkkel, mint amit régebben mások tettek vele. Ha ők annyi rosszat csinálhattak vele, akkor úgy gondolja, hogy cserébe ő is felhatalmazást nyert arra, hogy másokat bántson. (Vagyis ennek az embernek „destruktív jogosultsága” van.)

 

A benne lévő fájdalom miatt úgy érzi, hogy nem képes teljesen beilleszkedni a társadalomba. Úgy látja, hogy a többi embernek jobb sors jutott, mint neki.

 

Mivel az emberiség túlnyomó többségének (szerinte) nem kellett olyan nehézségeken keresztülmennie, mint neki, ezért nagyon magányosnak érzi magát. Hiába szeretne teljesen beilleszkedni, mert képtelen rá. Úgy gondolja, hogy soha senki nem lesz képes megérteni a benne a lévő fájdalmat. Így kénytelen egyedül hordozni a saját terheit…

 

Aztán viszont ráébred arra, hogy létezik egy olyan „kiskapu”, aminek a kihasználásával végre nem muszáj olyan magányosan és meg nem értetten élnie.

 

Ez pedig az, hogy ha ő is elkezdi bántalmazni a körülötte lévő embereket. Mondjuk a párját, mert talán ő van hozzá a legközelebb. Ha ugyanakkora fájdalmat okoz neki, mint amilyet régebben ő is átélt mások miatt, akkor egy idő után a partnere is ugyanabban a cipőben fog járni, mint ő. Az ő élete is ugyanolyan nyomorult, szomorú és szenvedős lesz.

 

Így a bántalmazó már sohasem lesz többé egyedül. Végre képes lesz valakivel igazán mélyen kapcsolódni, mert lesz egy olyan ember mellette, aki hasonló kínokon ment keresztül, mint ő. Végre úgy érzi majd, hogy van egy olyan személy az életében, aki képes őt megérteni. Akivel remekül tud kapcsolódni, hiszen ő is ugyanolyan nagy fájdalmakat élt át…

 

Szóval bármennyire is szörnyűséges dolog a párkapcsolati bántalmazás, egy „pozitív” szándék azért mégiscsak felfedezhető a bántalmazó viselkedésében.

 

Ő ugyanis azért húzza le a párját, hogy végre ne legyen muszáj annyira egyedül lennie, és hogy valaki végre megértse, hogy mit jelent azon a fájdalmon keresztülmenni, amivel neki is nap mint nap meg kell birkóznia…

 

 

FONTOS: Ez a cikk természetesen egyetlen bántalmazót sem mentesít a tette a felelőssége alól. A fent leírt dinamika egyébként nagyon sok esetben tudattalanul (tehát nem szándékosan) játszódik le. A cikk nem azért íródott, hogy bárkit is arra bátorítson, hogy benne maradjon egy bántalmazó párkapcsolatban.

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök