Ha leértékeled önmagadat, akkor mások is le fognak értékelni Téged

onmagad-leertekelese


Nagyon gyakori, hogy az emberek leszólják magukat és negatívan nyilatkoznak a saját teljesítményükről. Talán a Te szádon is szaladt már ki valami olyasmi mások előtt, mint például hogy „olyan buta vagyok” – még akkor is, ha pontosan tudtad, hogy egyáltalán nem vagy az. De miért is érdemes elkerülnöd ezt a viselkedést..?

 

Azért, mert az emberek egy idő után hajlamosak elhinni azt, amit sokszor hallanak – még akkor is, ha eredetileg egyáltalán nem értettek vele egyet!

 

Ha tehát Te például sokszor mondogatod azt magadról, hogy butának érzed magadat, akkor idővel az emberek el is fogják hinni az állításodat. (Másrészt meg beleunnak abba, hogy mindig megcáfolják a mondandódat.)

 

Ha azt a képet közvetíted magadról, hogy Te vagy a „buta nő”, akkor a többiek egy idő után elkezdenek ezen a szűrőn keresztül látni Téged. Ha így pozícionálod magadat, akkor az emberek elsősorban azokra a ritka pillanataidra fognak fókuszálni, amikor nem a lehető legokosabban viselkedtél. Azt meg szinte észre sem fogják venni, hogy tízből kilenc esetben milyen jól vágott az eszed.

 

És hogy miért rossz ez..? Azért, mert sajnos Neked fog a legjobban fájni, amikor majd mások úgy hivatkoznak Rád, hogy „tudjátok, az a buta nő” – és akkor mélyen legbelül már hiába fogod tudni, hogy egyáltalán nem is igaz ez az állítás… 🙁

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök