Megmentheted-e a párodat..?

megmentheted-e-a-párodat


A hozzám érkező levelek írói közül nagyon sokan azzal indokolják a párkapcsolati problémáikat, hogy a párjuk valamilyen lelki problémától szenved a múltja miatt. Számos esetben hangzik el ilyenkor az a kérdés, hogy mit lehet tenni a párkapcsolat megjavítása érdekében..? 

 

Tudom, hogy nagyon sokatokat fűt az a vágy, hogy meggyógyítsátok a Mellettetek lévő, sérült embert, de ez sajnos nem megy… Senkit sem lehet megmenteni, maximum „csak” segíteni lehet neki abban, hogy talpra álljon. Ha ő akarja… Mert ha nem akarja, akkor valószínűleg nem igazán fog célba érni a segítség még a legjobb szándék ellenére sem.

 

Ha a partnernek van valamilyen sérülése, akkor az ő felelőssége, hogy mit kezd ezzel. Erre nem lehet senkit sem rákényszeríteni. Természetesen párként az embernek részben azért van ráhatása arra, hogy a másikat rábírja a segítségkérésre, de sajnos az a tapasztalat, hogy ez sokszor nem igazán működik… 🙁

 

Ha viszont a partner a kérés ellenére sem foglalkozik a problémájával, akkor nem szabad beleragadni a párkapcsolatba a másik állapotát kifogásként használva a szakítás elkerüléséhez. Ne mondjunk olyat, hogy „csak azért beszél velem mindig csúnyán, mert otthon a szüleitől azt látta, hogy ez a normális, de majd ha maradok és rendbehozom valahogy, akkor minden rendben lesz a kapcsolatunkban”, mert ez sajnos nem így működik.

 

Sokszor hallok még olyasmiket, mint például hogy „az anyukája nagyon elhanyagolón nevelte, azért nem foglalkozik soha velem”. Vagy hogy „nem tehetem szóvá neki, hogy állandóan rosszkedvű, hiszen ez azért van, mert elég szörnyű gyerekkora volt, ráadásul a volt barátnője is megcsalta, és azt se heverte még ki”.  

 

A másik fél nem megfelelő, krónikusan rossz lelki / mentális állapota nem használható kifogásként arra, hogy benne ragadjunk egy olyan párkapcsolatban, amiben nem vagyunk boldogok. Ha azt vesszük észre, hogy a másik vélhetően (?) a múltbéli sérülései miatt viselkedik úgy, ahogy az számunkra nem jó, akkor természetesen támogathatjuk és megkérhetjük arra, hogy adott időn belül kezdjen valamit a problémájával. De az a tapasztalat, hogy ez nagyon sokszor nem működik egészen addig, amíg ki nem nyilvánítjuk, hogy ott hagyjuk a kapcsolatot, ha záros határidőn belül nem történik komoly változás. (Sőt, vannak olyan esetek, amikor még ez az ultimátum sem elegendő…)

 

Lehet, hogy valaki tényleg azért nem alkalmas egy párkapcsolatra, mert komoly múltbéli sérülései vannak. De az is lehet, hogy szimplán csak nem AKAR úgy viselkedni, mint ahogyan az a másikat boldoggá tenné. És miért? Azért, mert nem is izgatja eléggé a dolog…

 

Viszont az a közös a két forgatókönyvben, hogy egyik esetben sem szabad benne ragadni egy boldogtalan kapcsolatban. Ha a másik fél nem tudja, vagy nem akarja rendbe hozni magát a kérés ellenére sem, akkor nem szabad mellé feküdni a gödörbe, mert ennek csak az lesz a vége, hogy egy helyett két ember fog tönkremenni a problémák hatására… 🙁

 

 

Tombor_Zsófia_166_190
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök