A vetélés párkapcsolatra gyakorolt hatásai

vetélés párkapcsolat


A vetélés nagyon gyakori jelenség, mégis sokan hallgatnak róla, mert azt hiszik, hogy egyedi az esetük. Van, aki még a párjával sem képes beszélni erről a témáról. Pedig érdemes lenne, hiszen egy vetélés akár tönkre is tehet egy kapcsolatot.  

 

1. Elveszik a pár közös célja

A pároknak mindig szükségük van egy közös célra, aminek az eléréséért ketten dolgozhatnak, különben hamar stagnálni, illetve hanyatlani kezd a kapcsolatuk. A gyerekvállalás egy ilyen, rajtuk túlmutató célnak számít. Ha elmegy a kívánt gyermek, akkor előbb-utóbb érdemes egy újabb, közös álmot választaniuk annak érdekében, hogy a párkapcsolatuknak legyen valamiféle iránya. Az új cél lehet egy kihordott terhesség, egy közös cég, egy nagy utazás vagy bármi más.

 

2. Megrendül a bizalom

A vetélést követően a nők önbizalma csapást szenved, hiszen sokszor elkezdenek kételkedni abban, hogy testileg minden rendben van-e velük. Egyúttal megrendülhet a partnerbe vetett bizalom is: Lehet, hogy a másikkal van valami baj, és ezért ment el a baba? Felmerülhet az a kérdés, hogy gyermekvállalási szempontból vajon mennyire illik össze a pár.

 

3. Harag


A gyász egyik fontos fázisát a harag jelenti. A pár haragudhat önmagára, az egész világra, a sorsra, Istenre, az orvosokra és még rengeteg másra is, ha elment a gyermek. Az sem ritka, hogy egymásra lesznek mérgesek a történtek hatására. Ez főleg abban az esetben jellemző, ha az egyik fél valami olyasmit tett, amivel árthatott a magzatnak.

 

4. Hibáztatás

A nők rengeteg esetben éreznek önvádat amiatt, hogy elment a babájuk, pedig a legtöbbször tényleg nem ők tehetnek róla. Tudatalatt a pár sokszor egymást hibáztatja azért, hogy nem sikerült a gyerekvállalás. (Most tudatalatti folyamatokról beszélünk – tehát ez a probléma akkor is fennállhat, ha egyébként tisztában vannak vele, hogy senki nem tett semmi rosszat.) A tudatalatti hibáztatás sokszor a sűrűsödő konfliktusokban tör utat magának. A férfi néha tudattalanul úgy érezheti, hogy a nő akaratán kívül elutasította őt a vetéléssel, hiszen a teste kilökte magából azt a gyereket, aki félig őbelőle származott.

 

5. Kudarcélmény

A vetélés kudarcélménnyel terheli a párkapcsolatot. Nő annak a csomagnak a súlya, amit a párnak együtt kell cipelnie. Ez a szakítás felé terelheti a kapcsolatot, hiszen nem könnyű együttélni a sikertelenség élményével.

 

6. Szomorúság, depresszió

Teljesen érthető, ha a pár szomorú a babája elvesztése miatt. A halálesetet meg kell gyászolni abban az esetben is, ha a magzat még nagyon kicsi volt. Probléma akkor van, ha a gyász túlzottan elhúzódik vagy túl méllyé válik. Az örömtelen élet hamar rányomja majd a nyomát a pár mindennapjaira. Sajnos nem biztos, hogy minden kapcsolatban van annyi erőforrás, ami a nehéz idők átvészeléséhez szükséges.

 

7. A gyermekvállalási szándék átalakulásaMíg egyesek az egészségügyi felépülés után azonnal újrapróbálkoznának, addig mások elkezdenek félni a babavállalástól. Vannak olyanok is, akik a kudarc után teljesen elzárkóznak egy újabb baba gondolatától. Talán mondani sem kell, hogy rengeteg konfliktushoz vezethet, ha a felek szándékai nagyon eltérnek egymástól.

 

Vetélés – összefoglalásképpen


A problémák sorát persze hosszasan lehetne még folytatni. Egy biztos: a vetélés komoly hatással van egy pár kapcsolatára, ezért nem érdemes a szőnyeg alá söpörni az általa okozott problémákat. Előnyös, ha a felek nyíltan beszélnek az érzéseikről, mert az őszinte kommunikáció rengeteget tud segíteni a feldolgozásban. Ha hosszú idő elteltével sem sikerül továbblépni, akkor érdemes egy szakember segítségét kérni a problémák megoldása érdekében!

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

Fotó: pixabay.com

 

Leave a reply