Terhesség – milyen nehézségeket okoz a férfiaknak?

nehézség terhesség férfiak


Rengeteget beszélünk arról, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük azoknak a nőknek, akik gyermeket várnak. Ezzel szemben kevés szó esik arról, hogy milyen hatással lehet a férfiakra a terhesség. 

 

1. Ijedtség a felelősség miatt

 

A férfiakat sokszor bizony nem tölti el akkora örömmel a terhesség ténye, mint a nőket. Az urak rengetegen esetben nem tulajdonítanak olyan nagy fontosságot a családbővítésnek, mint a nők. Az ő fókuszuk nem egyszer inkább azon van, hogy mekkora felelősséggel jár a gyermekvállalás, illetve a családfenntartás.

 

2. Aggodalom a nőért és a babáért

 

A férfiak rosszul viselik, ha tehetetlenül kell nézniük a partnerük (és a babájuk) szenvedését. Aggódnak amiatt, hogy minden rendben van-e velük és szeretnének segítséget nyújtani nekik.

 

3. A nő figyelme egyre fogy

 

Ahogy halad előre a terhesség, a nők figyelme egyre inkább befelé fordul. A hölgyek ilyenkor inkább önmagukra és a gyermekre fókuszálnak. Ez nagyon nehéz a férfiaknak, hiszen bizony ők is igényelnék a törődést.

 

4. A környezet figyelme is lankad

 

Zavaró, ha szinte mindenki csak arról tud beszélni, hogy van a kismama és a gyermek. Csak nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogyan érzik magukat a kispapák az események sodrásában.

 

5. A külvilág elvárásai

 

A külvilág azt várja, hogy az apák legyenek nagyon boldogak, és örüljenek a gyermekáldásnak. Szinte udvariatlanságnak számít, ha a férfiak szót ejtenek a nehézségekről, hiszen „ők csak ne panaszkodjanak, a nők hordják ki a babát”.

 

6. A kívülállóság érzése

 

Anya és gyermeke egy egységet alkot a terhesség alatt, tehát a kapcsolatuk igen szoros. Ebből sokszor „kivetve” érzik magukat a férfiak a testi elkülönültségük miatt.

 

7. Náluk nincsenek testi változások

 

Az uraknak nem segítenek a hormonok és a testi változások az apává válásban. Nem véletlenül létezik az a mondás, hogy a nők akkor lesznek anyák, amikor terhesek lesznek, a férfiakban pedig akkor tudatosul igazán az apaságuk ténye, amikor megszületik a gyermekük.

 

8. Kevés szex

 

Végül, de nem utolsósorban említést kell tennünk a szexről is, hiszen a terhesség előrehaladtával általában csökken a mennyisége. A férfiak ezt is elég nehezen élik meg, mivel nekik általában nagyobb rá az igényük, mint a terhes nőknek.

 

Nem árt, ha a fenti nehézségekkel a hölgyek is tisztában vannak, mert így segíthetnek abban, hogy a férfiak boldoga(bba)n éljék meg a babavárás időszakát.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

Kép: pixabay.com

Leave a reply