Rálicitálás – egy mérgező szokás

rálicitálás


Előfordult már Veled olyan, hogy valakinek elbüszkélkedtél azzal, hogy milyen teljesítményt nyújtottál, de ő ahelyett, hogy ezt elismerte volna, inkább azonnal rákontrázott, hogy ez még semmi, hiszen ő (vagy az egyik ismerőse) még ennél is jobb eredményt ért el..?

 

Például tegyük fel, hogy elmesélted az egyik barátodnak, hogy nagyon boldog vagy, mert a héten végre sikerült egyhuzamban 40 percet futnod. Erre ő rávágta, hogy ja, igen, ő is örült neki, hogy a napokban végre képes volt erőlködés nélkül végigcsinálni a 60 perces gyakorlatsort aerobicon. (Vagy esetleg még azt is hozzátette, hogy van egy olyan ismerőse, aki nemrégiben a maratont is lefutotta…)

 

Erről a jelenségről – amit nevezzünk most rálicitálásnak – azért szerettem volna írni, mert kitűnően alkalmas arra, hogy akár észrevétlenül is megmérgezze az emberi kapcsolatokat – főleg férfi-női viszonylatban.

 

Hidd el, hogy egy férfi számára nagyon lelombozó, ha megosztja egy nővel, hogy milyen eredményt ért el, majd a hölgytől az elismerés helyett csupán azt kapja válaszul, hogy bezzeg ő, vagy ő az egyik ismerőse még ennél is jobb teljesítménnyel büszkélkedhet az említett területen. Ez szinte már felér egy megszégyenítéssel. 🙁

 

Sajnos a rálicitálással könnyen versenyhelyzetet lehet teremteni, ami azért problémás, mert a férfiak sokszor inkább kivonulnak azokból a szituációkból, amelyekben nőkkel kell versengeniük. (Meg persze nem is igazán kezdeményeznek komolyabban azoknál a hölgyeknél, akik náluk lényegesen jobb teljesítményt nyújtanak.)

 

Úgyhogy szerintem jobb, ha a rálicitálást inkább elfelejted – főleg abban az esetben, ha férfiakkal beszélgetsz. Ehelyett egyszerűbb, ha inkább csak gratulálsz azoknak, akik eldicsekednek Neked valamilyen eredményükkel, és nem próbálod meg őket “lenyomni” azzal, hogy inkább a saját (vagy az ismerőseid) teljesítményét állítod előtérbe.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök