Tippek a neheztelés elengedése érdekében – 2.rész

neheztelés-elengedése-2-


Az előző héten a neheztelés elengedése volt a téma a Lélekgyöngyök oldalán. Azt ígértem, hogy ma folytatom az előző cikket, tehát vágjunk is bele! (Javaslom, hogy olvasd el az első részt, ha még nem tetted meg, mert így sokkal érthetőbb lesz ez az írás!)
 

 

Az elképzelt szituáció ugyanaz, mint az előző héten: Izgatottan el akarod újságolni az éppen hazatérő párodnak, hogy fizetésemelést kaptál, de ő nem igazán figyel rád, csak kutyafuttában eszik egy kicsit, aztán leül a képernyő elé. Ha esetleg hozzászólsz, akkor pedig úgy érzed, hogy csak „robotpilóta-üzemmódban” válaszolgat és már teljesen beszippantotta a digitális világ. Te pedig emiatt dühös és csalódott leszel. 

 

 

4.tipp a neheztelés elengedése érdekében: Tudd, hogy nem Rólad szól!

 

Ne vedd magadra azt, amit a partnered csinált. Hidd el, hogy nagy valószínűséggel nem az volt a célja, hogy megbántson Téged… ez „csak” a mellékterméke a viselkedésének.

 

A legtöbb ember elsősorban a saját érdekeit tartja szem előtt, de ezt természetesen nem gonoszságból teszi. Ez azt jelenti, hogy valószínűleg nem azért nem beszélgetett Veled, mert egy utolsó bunkó, hanem azért, mert nagyon fáradt volt és már csak egy kis pihenésre vágyott.

 

Magának akart jót azzal, amit csinált – de ez nem azt jelenti, hogy Neked ezzel direkt rosszat szeretett volna tenni. (Sőt, lehet, hogy észre sem vette, hogy Benned mi játszódott le.)

 

Amit a másik tesz, az elsősorban Róla szól, nem pedig Rólad. Szinte minden ember számára önmaga jelenti a világ középpontját – és ez így van rendjén.

 

5.tipp a neheztelés elengedése érdekében: Mit KELLENE csinálnia a partnerednek?

 

„A páromnak foglalkoznia kellett volna velem. Meg kellett volna kérdeznie, hogy mi történt ma velem és végig kellett volna hallgatnia a mondandómat!”

 

Igen, a saját nézőpontodból teljesen igazad van és maximálisan érthető, hogy így érzel.

 

Nos, mindannyiunknak megvan a véleménye arról, hogy a másiknak mit KELLENE csinálnia.

 

Szerinted a párodnak meg kellene hallgatnia Téged. Az anyja szerint pedig többet kellene kimozdulnia. Az edzője szerint el kellene mennie futni. A könyvelője szerint le kellene már adnia az adóbevallását. A főnöke szerint pedig még többet kellene dolgoznia.

 

És ott van a párod…aki, hát… felnőtt emberként azt csinál, amit Ő akar. Jó esetben nem azt, amit mások szerint csinálnia kellene, különben teljesen elveszik az ezernyi elvárás tengerében.

 

Így hát tudd: mindannyiunk tudni véljük, hogy a másiknak mit kellene csinálnia, de ezek az elvárásaink sajnos nem minden esetben reálisak.

 

Attól, hogy mi „tudjuk”, hogy a másiknak mit kellene csinálnia, attól még a másik nem fog úgy viselkedni, hiszen az ő érdekei nem feltétlenül ezt diktálják.

 

Így hát talán jobb, ha nem kezeled kőbe vésett dologként, hogy a másiknak mit KELLENE csinálnia.

 

6.tipp a neheztelés elengedése érdekében: Mennyire vagy gyermeki szerepben?

 

Gyermekként megszokhattad, hogy a közérzeted elsősorban a szüleid viselkedésétől függött. Kicsiként még nem nagyon voltak a kezedben olyan eszközök, amelyekkel konstruktívan kezelhetted volna a negatív érzelmeidet. Ha az egyik szülőd megbántott, akkor valószínűleg sírni, hisztizni, szitkozódni, szomorkodni, dühöngeni vagy duzzogni kezdtél.

 

Időközben viszont felnőttél, ezért nem érdemes továbbra is gyermekként viselkedned egy olyan szituációban, amiben nem a Te elképzeléseid szerint alakultak a dolgok. (Igen, tudom, hogy ez nehéz.)

 

Léteznek „felnőttesebb” megküzdési módok is. Mondjuk – mint már az első pontban említettem – odamehetsz a párodhoz és (nem hisztizve!) elmondhatod neki, hogy mi a gondod.

 

Vagy akár felhívhatod az egyik családtagodat vagy barátnődet és vele megoszthatod az örömödet. (Hiszen a partnered most nem túlzottan kapható az ünneplésre.)

 

Vagy akár megjutalmazhatod magadat egy forró fürdővel, egy jó filmmel, egy kis finomsággal vagy bármi mással…

 

A lényeg, hogy ne maradj benne a „szomorkodó/dühöngő” gyermek szerepében, hanem legyél felnőtt és vedd a kezedbe a saját életed irányítását! Vállalj felelősséget a saját érzelmi állapotodért.

 

Persze jól tudom, hogy ez bonyolult… sajnos a neheztelés elengedése sosem volt túl könnyű műfaj. Mégis, szerintem megéri alkalmazni a fentebb említett technikákat, mert a segítségükkel sokkal egyszerűbbé tehető az élet.

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök