Tippek a neheztelés elengedése érdekében – 1.rész

neheztelés-elengedése-


A neheztelés rengeteg pár életét keseríti meg, ezért tartottam fontosnak, hogy írjak róla Neked egy cikket. Egy nagyon alattomos problémáról beszélhetünk, hiszen szép lassan tönkreteheti a párkapcsolatokat.  

 

Az egyszerűség kedvéért most arra kérlek Téged, hogy képzelj magad elé egy szituációt:

 

Tegyük fel, hogy már alig várod, hogy a partnered végre hazatérjen, mert el akarod neki újságolni, hogy végre előléptettek a munkahelyeden! Ezt sajnos nem sikerül elmondanod, mert a párod csak fáradtan beesik az ajtón, foghegyről odaköszön Neked, gyorsan bekap néhány falatot majd leül a TV elé és onnantól kezdve megszűnik neki a külvilág. Emiatt Te pedig dühös és csalódott leszel, de végül nem mondasz neki semmit.  

 

 

1.tipp a neheztelés elengedése érdekében: Mondd el neki, hogy mi bánt!

 

Neheztelés akkor alakul ki bennünk, ha nem „adjuk ki” magunkból a bennünk keletkezett negatív érzelmeket, amikkel aztán pedig magunkat mérgezzük meg. (Magyarul ha nem mondjuk és/vagy mutatjuk ki a másiknak, hogy megbántott minket, akkor ennek végül mi isszuk meg a levét.)

 

Úgyhogy itt a legkézenfekvőbb megoldás: mondd meg a másiknak, hogy fájdalmat okozott Neked a viselkedésével. Figyelem: a dolgot ne hisztizve mondd, mert úgy elég rossz pontokat szerzel egy férfi szemében.

 

Fontos az is, hogy ne a partnered személyét kritizáld, hanem a magatartását! (Avagy nem mindegy, hogy valaki figyelmetlen, vagy hogy figyelmetlenül viselkedik!) A Te-üzenetek helyett használj inkább Én-üzeneteket! (Tehát ne azt mondd, hogy „Te nem törődsz velem!”, hanem azt, hogy „Én úgy érzem, hogy több törődésre vágyok, mert fáj nekem, hogy rögtön leülsz a TV elé, amikor hazajössz”.)

 

2.tipp a neheztelés elengedése érdekében: Ő helyett Én

 

És ha már ennél a témánál tartunk… szedd össze fejben vagy írd le azokat az érzelmeket, amelyek Benned dúlnak a neheztelés miatt. Például: „Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy a párom nem foglalkozik velem. Utálom, hogy cserbenhagy engem és nem törődik a problémáimmal. Dühít, hogy ennyire nem figyel rám.”

 

Most pedig alakítsd át ezeket a mondatokat teljesen egyes szám első személyűvé!

 

Például: „Nagyon csalódott vagyok amiatt, hogy sosem foglalkozok önmagammal. Utálom, hogy cserben hagyom saját magamat és nem törődök az egyéni problémáimmal. Dühít, hogy ennyire nem figyelek saját magamra.”

 

Mennyire érzed úgy, hogy „betaláltak” Neked ezek a mondatok? Nem lehet a neheztelés valójában nem csupán a párodnak szól, hanem önmagadnak is..?

 

Ezt a gyakorlatot egyébként máskor is elvégezheted, ha mások miatt negatív érzelmek dúlnak Benned, mert nagy tanulságok rejlenek benne. (Byron Katie-rajongók előnyben!)

 

3.tipp a neheztelés elengedése érdekében: a múlt felülvizsgálata

 

Lehet, hogy a történtek nem csupán amiatt fájnak neked, ami a jelenben történt. Elképzelhető, hogy ez az esemény aktivizálta benned egy korábbi, múltbéli trauma fájdalmát is.

 

Tedd föl magadnak azt a kérdést, hogy történt-e már Veled valaha olyan, hogy valaki figyelmen kívül hagyta az igényeidet? Hogy nem törődött Veled és cserben hagyott? Hogy elsősorban önmaga volt neki a fontos, nem pedig Te?

 

Először vizsgáld meg a korábbi partneri viszonyaidat, majd a családtagjaidhoz fűződő kapcsolatodat! Gondolj vissza a gyerekkorodra és a tinédzser-éveidre is!

 

Lehet, hogy a mostani incidens miatt Benned lévő neheztelés azért nem akar elmúlni, mert ott van mögötte egy korábbi, hasonló trauma fájdalma. Elképzelhető, hogy ennek a feldolgozásával (is) kellene foglalkoznod, különben a fájó esemény addig ismétlődhet az életedben, ameddig rendbe nem teszed magadban azt, ami korábban (és most) történt.

 

Neheztelés – a jövő héten folytatjuk!

 

Mivel ez egy nehéz téma, ezért mára ennyi elég belőle. A jövő hétvégén fog megjelenni a cikk következő része, tehát majd tartsatok velem! Így újabb hasznos információkhoz juthattok a neheztelés témájában.

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök