Mit tegyél, ha a párod mélyponton van..?

mit-tegyél-ha-a.párod-mélyponton-van


Nem vagy könnyű helyzetben akkor, ha a partneredet nemrég valamilyen komolyabb megrázkódtatás érte. Jogosan merül fel Benned a kérdés, hogy vajon hogyan tudnál Neki segíteni ebben a szituációban.

 

Szerintem ilyenkor az az alapja mindennek, hogy a párod érezhesse a feltétel nélküli jelenlétedet – tehát hogy tisztában legyen vele, hogy Te ott vagy mellette és hogy Hozzád bármikor fordulhat, ha úgy érzi, hogy éppen erre van szüksége.

 

Biztosítsd Neki a feltételeket ahhoz, hogy úgy juthasson át ezen a nehéz életszakaszon, ahogyan Ő szeretne. Ha engedi, hogy a szokásosnál többet szeretgesd, akkor élj ezzel a lehetőséggel. (Ez a tipp különösen a nők vigasztalása során jöhet jól.)

 

Ne próbáld meg a társadnak megszabni, hogy mit kellene csinálnia vagy hogy hogyan kellene magát éreznie (például azzal a mondattal, hogy „szerintem lassan már túl kellene lépned ezen”). Bánj óvatosan a tanácsokkal is, mert nem biztos, hogy a partnered éppen fogadókész állapotban van. Lehetőleg ne mondd Neki azt sem, hogy tudod, hogy éppen hogyan érez, mert száz százalékosan úgysem lehetsz ezzel tisztában.

 

Talán furán hangzik, de ne próbáld meg mindenáron felvidítani a párodat. Inkább tartsd tiszteletben azt, hogy Ő most éppen mély szomorúságot él meg valami miatt. Persze tudom, hogy nagyon nehéz végigasszisztálni, ha egy számodra fontos ember éppen szenved, de kezdetben hagyd, hogy átélhesse a gyászt és ne próbáld meg erőltetten megnevettetni.

 

Ha mindenáron tenni akarsz valamit a párodért, akkor úgy támogasd, ahogy erre Neki szüksége van, nem pedig úgy, ahogyan Te másoktól elvárnád. (Ha pedig nem tudod, hogy mi jelentene a társadnak segítséget, akkor nyugodtan kérdezz rá.)

 

Ne húzódj el ebben a nehéz helyzetben a partneredtől – kivéve persze akkor, ha Ő kifejezetten ezt kéri Tőled. Már csak azért se hagyd magára a párodat, mert a komolyabb traumák időszakában a kezdeti sajnálkozás vagy részvétnyilvánítás után az emberek hajlamosak inkább eltávolodni azoktól, akik éppen nehéz helyzetben vannak.

 

Ha nem tudod, hogy kérdezhetsz-e a partneredtől a trauma részleteivel kapcsolatosan, akkor valld be a zavarodat – vagyis hogy számodra nem tiszta, hogy az lenne-e a jobb, ha kérdeznél, vagy ha az, ha inkább nem. Bármelyik is legyen a válasz, tartsd tiszteletben.

 

A legfontosabb azonban az – mint ahogyan már fentebb említettük – hogy a partnerednek legyen észlelt társas támasza, tehát hogy rendelkezzen azzal a meggyőződéssel, hogy számíthat Rád a bajban. Ez segít majd Neki a legtöbbet abban, hogy túljusson a nehéz helyzeteken, úgyhogy mondd el Neki és érzékeltesd is Vele, hogy mellette állsz a bajban!

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök