Mit érez a megcsaló..? – 5 jellemző

mit-érez-a-megcsaló


Egy szerelmi sokszög esetében gyakran merül fel az a kérdés, hogy vajon mit érez a megcsaló. Ebben a cikkben 5 olyan dolgot gyűjtöttem össze, ami általában jellemző azokra az emberekre, akik megcsalják a partnerüket.

 

Mit érez a megcsaló? – #1: Bűntudatot

 

Sokan azt hiszik, hogy a megcsalók szimplán csak élvezik a kettős játszmájukat, és nem is veszik figyelembe mások érzelmeit, de ez a legtöbb esetben nem igaz. Egy (viszonylag) egészséges lelkű ember igenis bűntudatot érez amiatt, ha vét a partnere ellen.

 

Mit érez a megcsaló? – #2: Vágyat a másik leértékelésére.

 

Természetesen egyetlen ember sem szereti magáról azt hinni, hogy ő rosszat cselekszik, és ezalól a megcsalók sem jelentenek kivételt. Ennek következtében a félrekacsintók gyakran önigazolást keresnek a tettükre, és elkezdik titokban vagy nyíltan leértékelni a partnerüket – hiszen ha ő „rossz”, akkor a félrelépő nem érzi akkora véteknek az ellene elkövetett bűnt.

 

Mit érez a megcsaló? – #3: Döntésképtelenséget.

 

Ha valaki egy szerelmi háromszögben találja magát, az azt jelentheti, hogy a régi partnere már nem elég jó számára, az új jelöltje pedig még nem elég jó neki. Természetesen nem mindegyik afférnál merül fel a megcsalóban annak a vágya, hogy elhagyja a jelenlegi partnerét, de ahol igen, ott általában nagy belső csaták zajlanak a döntésképtelenség miatt.

 

Mit érez a megcsaló? – #4: Szerencsétlenséget.

 

Ha vétünk valaki ellen, akkor a bennünk lévő bűntudat miatt gyakran akaratlanul is úgy intézzük a dolgainkat, hogy megbüntessük saját magunkat az elkövetett hibáért. Ez a szabály a megcsalókra is igaz, akik gyakran önsorsrontó cselekedetekkel vezekelnek a bűntudatuk miatt.

 

Mit érez a megcsaló? – #5: Nyugtalanságot.

 

A félrelépések többségénél a felek nem szeretnének lebukni, ezért rákényszerülnek a titoktartásra. Ez persze egy darabig nagyon izgalmas, de aztán jellemzően inkább már csak terhet jelent. Nehéz állandóan odafigyelni arra, hogy a megcsaló és a szerető kinek mit mondott, és nem könnyű mindig minden árulkodó jelet eltüntetni. Aztán ott van az amiatti rágódás, hogy ki láthatta a párost, és hogy ki rakhatta össze a kirakós darabkáit… Ezért a megcsalók gyakran stresszesek, hiszen tudják, hogy elég egy apró figyelmetlenség, és rögtön minden kiderül.

 

Összefoglalás

 

A megcsalás természetesen nem etikus dolog, de tény, hogy a 21. században sajnos igen gyakori ez a jelenség. Viszont a világ nem csupán fekete vagy fehér, ezért meg kell látnunk, hogy általában az az ember is szenved, aki látszólag a legtöbb hasznot húzza egy szerelmi sokszögből…

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök