Miért olyan nehéz megváltoznod, ha kapcsolatban élsz?

miért-olyan-nehéz-változni-ha-párkapcsolatban-vagy


Változni sohasem könnyű. Talán már Te is számtalanszor elhatároztad, hogy gyökeresen változtatni fogsz valamin az életedben, de aztán valahogy mégsem sikerült a dolog. Persze ennek sok oka lehet, ám most ebben a cikkben egy olyan akadályról szeretnék írni, ami nem biztos, hogy elsőre eszedbe jutna.

 

Szerintem sokszor azért annyira nehéz a változtatás, mert azt kockáztatjuk vele, hogy elveszítjük a számunkra fontos személyeket (mondjuk a párunkat) az átrendeződés hatására.

 

Persze jogosan kérdezhetnéd, hogy nem pont hogy előnyösnek kellene lennie a párkapcsolatodra nézve annak, ha megoldódnak a személyes problémáid? Nem lenne jó hatással Rátok, ha pozitív irányba változna az életed? Miért nőne a veszélye annak, hogy az átalakulás hatására elveszíted a párodat..?

 

Azért, mert a jelenlegi személyes gondjaid már eleve bele vannak kódolva a párválasztásodba. (Még ha rejtetten is.) És ha a problémáid megszűnnek az átalakulásod hatására, akkor nem biztos, hogy megmarad a párkapcsolatod, amit részben vagy egészben a gondjaidhoz illeszkedően választottál ki.

 

Például tegyük fel, hogy van egy párod, akivel még akkor jöttél össze, amikor alacsony volt az önbecsülésed. Viszont néhány hónapja elhatároztad, hogy dolgozol ezen a problémán, aminek a hatására elkezdtél kivirulni. Ez viszont lehet, hogy szemet szúrt a párodnak, hiszen ő anno még úgy tette le melletted a voksot, hogy alacsony volt az önbecsülésed. Most viszont nem örül annak, hogy új, őt nem érdeklő hobbijaid vannak és hogy egyre több ember talál Téged vonzónak. Aminek a hatására elindulhat köztetek a veszekedés, az eltávolodás, majd jöhet akár a szakítás is.

 

Persze ezzel a cikkel nem azt akartam mondani, hogy a párkapcsolatod fennmaradása érdekében inkább ne változz meg. Csak arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy tudattalanul talán azért nem mersz változtatni az életeden, mert érzed, hogy ezzel akár a kapcsolatodat is kockára teheted. Az pedig természetesen a Te döntésed, hogy vállalod-e ezt a rizikót vagy sem.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök