Miért nem tudnak az emberek túllépni a kudarcaikon?

miért-nem-tudnak-az-emberek-továbblépni-a-kudarcaikon


Ezen a héten arról szeretnék írni, hogy mi lehet az oka annak, hogy olyan sok ember nem tud továbblépni az őt ért párkapcsolati kudarcokon. 🙁

 

A tapasztalataim szerint többek között azért akad el sok ember az önismereti munkája során, mert meg akarja tudni a választ arra a kérdésre, hogy MIÉRT történtek meg vele bizonyos, számára fájdalmat okozó dolgok. Például nagyon gyakran fordul elő, hogy az emberek megakadnak annak a fejtegetésénél, hogy MIÉRT nem kellettek annak a személynek, aki nekik kellett volna.

 

És ilyenkor jön a rengeteg elmélkedés és találgatás. Ezerféle (reálisnak és kevésbé reálisnak tűnő) magyarázat születik. Vajon valójában azért történt ez a dolog, mert a másik fél kötődési problémákkal küzd? Vagy esetleg azért, mert az előző párja tönkretette? Vagy talán amiatt, hogy nem volt jó számára az időzítés? Esetleg más az esete? Vagy volt neki egy másik, jobb jelöltje? Vagy csak egyszerűen nem ért neki semmit a dolog?

 

És az agyalás és találgatás csak megy, megy és megy. De a valódi MIÉRT persze ilyenkor általában nem lesz meg. Ha meg rákérdez az ember a dologra az illetőnél, akkor ő nagyon sok esetben érezhetően hamis vagy értelmezhetetlen választ ad a „dehát miért nem kellettem neked?” kérdésre.

 

Éppen ezért hát – bármennyire is nehéz – nem szabad elveszni a nagy MIÉRT megkeresésében, mert nagyon sokszor úgysem látja az ember a teljes képet, emiatt pedig úgysem jön rá arra, hogy valójában miért nem kellett a másiknak. Bizonyos tanulságokat persze le kell vonni az esetből, de egy idő után el kell tudni engedni a nagy MIÉRT fejtegetését.

 

Már csak azért is, mert bármelyik forgatókönyvön is agyal az ember, sajnos végső soron a filmnek úgyis mindig ugyanaz a vége. :/ Valójában mindegy, hogy az elhagyás mi miatt történt, mert a lényegen sajnos úgysem változtat – hiszen a cserben hagyott fél így is, úgy is ugyanabban a szituációban találja magát. És tulajdonképpen az ő további sorsa szempontjából mindegy, hogy MIÉRT hagyták el. Neki úgyis tovább kell lépnie a MIÉRTEKTŐL függetlenül.

 

Kierkegaard dán filozófus mondta egyszer, hogy az életet csak előrefele nézve lehet élni, és csak hátrafelé tekintve lehet megérteni. Szerintem ebben sok igazság van. Ha az ember képes elengedni a nagy MIÉRT megkeresését, és továbblép, akkor később a történettől eltávolodva sok esetben megkapja a válaszát a MIÉRTRE – bár addigra meg már általában nem is igazán érdekli a dolog… Pont ezért érdemes inkább (Edith Eva Egert idézve) nem azon tűnődni, hogy vajon mi MIÉRT történt, hanem inkább azon, hogy most akkor az okoktól függetlenül hogyan tovább…?

 
 

Szeretnéd visszaszerezni az exedet? Akkor az ingyenes Ex Visszahódítás Tippek nevű online tanfolyam segítséget nyújthat Neked! 🙂 Nézd meg a részleteket itt:

 

Ex visszahódítás tippek – 10+1 részes ingyenes online tanfolyam

 

Ha pedig azonnal segítségre van szükséged, akkor a Hogyan Szerezd Vissza Az Exedet Tanfolyamot szeretném a figyelmedbe ajánlani:

 

Hogyan Szerezd Vissza Az Exed? – Online Tanfolyam

 

 

Tombor_Zsófia_166_190

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök
(tomborzsofia@lelekgyongyok.hu)