Mi a különbség egy bonyolult és egy értékes nő között?

bonyolult-vagy-értékes-nő


A bonyolult, problémás nőkben és az értékes nőkben van valami közös – mégpedig az, hogy melós dolog megfelelni az elvárásaiknak. Bizony oda kell tennie magát annak, aki hosszabb időn keresztül szeretne velük kapcsolatban lenni. Igen ám, de hogyan lehet különbséget tenni a bonyolult és az értékes kategória között..? 

 

A titok az önértékelésben rejlik, hiszen ez határozza meg a viselkedés milyenségét.

 

Egy bonyolult nő gyakran abból fakadóan támaszt elvárásokat, hogy alacsony az önértékelése (vagy mert valamilyen más lelki problémája van). Például a bonyolult nők azért várhatják el, hogy az emberek bizonyos dolgokat megtegyenek értük, hogy ennek a segítségével betöltsék a bennük tátongó érzelmi űrt és hogy egy időre elfedjék az érzelmi problémáikat. 🙁 Például bonyolult nőnek tekinthetjük azt a hölgyet, aki hisztizni, balhézni vagy drámázni kezd, ha a párja az ígérete ellenére nem hívja fel őt egy fontos dologgal kapcsolatban.  

 

Egy értékes nő ezzel szemben abból fakadóan húzza meg a határait, hogy magas az önértékelése. (Mégpedig jogosan, nem csupán a „nekem amúgy is alanyi jogon jár minden” filozófiára alapozza a viselkedését.) Magyarul egy értékes nő tudja, hogy mennyit ér, és kedvesen, de következetesen támaszt elvárásokat más emberekkel szemben, közben pedig nem veszti el a saját lelki stabilitását. Az előző példával élve tehát ha a nő párja az ígéretével ellentétben nem hívja fel őt egy fontos dologgal kapcsolatban, akkor a nő udvariasan, nyugodtan, de egyenesen megmondja neki, hogy számára ez sajnos nagyon nem oké, és hogy azt szeretné, hogy a legközelebb biztosan máshogy legyenek a dolgok. (Ha meg tartósan nem változik a helyzet, akkor sajnos vége lesz a kapcsolatnak…)

 

Persze nem szeretném elítélni a „bonyolult”, problémákkal küszködő hölgyeket, mert ez az, amire ebben az állapotban egyáltalán nincs szükségük. Viszont érdemes foglalkozniuk a gondjaikkal, mert se nekik, se a környezetüknek nem könnyű az állapotuk elviselése. 🙁 És ha már az elvárásokról volt szó, akkor érdemes inkább növelni az önértékelést, és a saját érték tudatára alapozni a határok meghúzását.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök