Mennyi idő megbocsátani a megcsalást..?

mennyi-idő-megbocsátani-a-megcsalást


A megcsalást szinte sohasem könnyű feldolgozni, ezért nagyon nehéz általánosítani arra vonatkozóan, hogy kinek mennyi időbe telik a megbocsátás. 

 

Mennyi idő megbocsátani a megcsalást?

 

Sajnos vannak olyanok is, akik sosem dolgozzák fel a félrelépést. Akadnak olyanok is, akiknek „csupán” néhány hét vagy hónap elég hozzá, míg mások képesek akár évekig is szenvedni. Nyilván nagyon sok múlik a körülményeken is, hiszen a sablonos történetek ellenére valahol minden eset egyedi. És persze mindenkinek a saját keresztje a legnehezebb.

 

Ha (ideális esetben) sikerül megbocsátani a megcsalást, akkor általában egy olyan, érzelmi hullámvasutazással teli folyamatról beszélhetünk, aminek a végét nem igazán lehet egy konkrét időponthoz kötni. Át kell menni bizonyos érzelmeken és fel kell dolgozni a történteket, ami általában nem néhány napot ölel fel. Szerintem a megbocsátás nem csupán döntés kérdése, de olyan szándékunk azért lehet, hogy szeretnénk elindulni a megbocsátás felé vezető úton.

 

Mi kell a megcsalás megbocsátásához?

 

A megbocsátás általában akkor tud megtörténni, ha a megcsalt félnek sikerült megértenie és átéreznie azt, hogy a (volt) párja vajon miért lépett félre. A megbocsátás szempontjából az is nagyon fontos, hogy a megcsalt fél egy idő után felismerje a saját felelősségét a történetben, ugyanis a félrelépések túlnyomó többségénél mind a kettő fél viselkedése hozzájárul a megcsaláshoz. (Sokan egyébként úgy vélik, hogy a megcsalás „csupán” valamilyen más párkapcsolati probléma tünete.) A megbocsátás szempontjából az is lényeges, hogy a becsapott fél egy idő után fel tudja ismerni, hogy milyen szempontból tudott profitálni a szakításból – még a rengeteg negatívum ellenére is.

 

Elősegítheti a megcsalás feldolgozását az is, ha a sérült fél érzelmileg pont az ellenkezőjét éli át annak a negatívumnak, ami korábban történt vele. Ebben az esetben például a megcsalás ellentéte a hűség és a lojalitás. Ez azt jelenti, hogy érdemes tudatosan is keresni azokat a helyzeteket, amelyeknek a segítségével a megcsalt fél hűséget és lojalitást tapasztalhat – akár más emberek (pl. új pár, barátok, családtagok, kollégák stb.) részéről is.

 

Mi hátráltathatja a megcsalás megbocsátását?

 

A legtöbben azért képtelenek megbocsátani a megcsalást, mert azt érzik, hogy ha megbocsátanák a dolgot, akkor ezzel egyben helyeselnék is azt, ami történt. Pedig a kettő nem azonos egymással, tehát külön kell választani őket! Úgy is meg lehet bocsátani, hogy a megcsalt fél egyáltalán nem tartja jó dolognak, amit a (volt) párja tett vele.

 

Összefoglalás – Mennyi idő megbocsátani a megcsalást?

 

Egy biztos: a megbocsátást nem lehet kierőltetni, és sajnos elkerülhetetlen az is, hogy az ember negatív dolgokon menjen át, illetve hogy feldolgozza a történteket. Bár ez a folyamat biztosan nem egy pillanat műve, de szerintem a megfelelő szándék mellett igenis lehetséges a félrelépés megbocsátása.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia /

Lélekgyöngyök