A megcsalás okai a férfiaknál

megcsalás-okai-férfiak


Nemrégiben olvastam el M. Gary Neuman The Truth About Cheating (Az igazság a megcsalásról) című könyvét. Ebben a műben a szerző annak a felmérésnek az eredményét dolgozza fel, amit a férfiak körében készített a megcsalás okairól. 

 

A szerző összesen 100 olyan férfit keresett fel, akik a házasságtörés mellett döntöttek.  

 

Fontos: Ez a cikk nem azokat a nőket szeretné hibáztatni, akiket megcsaltak. Természetesen a félrelépés akkor sem korrekt, ha valaki valamilyen ok folytán nem érzi jól magát a kapcsolatában. Ettől függetlenül a házasságtörés manapság igen gyakori, ezért szerintem érdemes nőként (is) utánanézni annak, hogy mik a megcsalás okai a férfiaknál.

 

Az anonim válaszok alapján az derült ki, hogy az urak

 

48%- a érzelmi okok…

32%-a érzelmi és szexuális okok…

8%-a szexuális okok…

12%-a pedig más okok …

 

…miatt csalta meg a párját.

 

A jelenlegi cikkben a megcsalás okai közül az érzelmi tényezők egyikét fogom közelebbről megvizsgálni, hiszen az urak 48+32%-a ezt jelölte meg válaszként a kérdőíven.

 

Természetesen a férfiak arról is nyilatkozhattak, hogy mit értenek pontosan az „érzelmi okok” alatt.

 

Az anonim válaszok alapján az derült ki, hogy az urak

 

37%-a azt érezte, hogy a párja nem értékeli őt eléggé

17%-a azt érezte, hogy érzelmileg már nem kapcsolódik a párjával

12%-a azt érezte, hogy a párja gyakran jön ki a sodrából

11%-a azt érezte, hogy keveset kommunikál a párjával

10%-a azt érezte, hogy már nem egyezik meg az értékrendje a párjáéval

13%-a pedig egyéb okokat jelölt meg.

 

A megcsalás okai közül tehát elsősorban az alulértékeltség érzését emelték ki a férfiak.

 

De mit is jelent ez pontosan? Azt, hogy a félrelépés mellett döntő urak elsősorban a dicséretet hiányolták a párjuktól és szenvedtek a mellőzöttség és/vagy a kritizálás miatt.

 

A szerző meglátása szerint a férfiaknak hihetetlenül nagy szükségük van arra, hogy a hölgyek szóban, testileg és kedves gesztusokkal is kifejezzék feléjük az elismerésüket.

 

Például szeretnének a párjuktól egy dicséretet kapni a munkahelyi sikereikkel kapcsolatban. (Még akkor is, ha sokak szerint alapvető, hogy dolgoznak a családjuk megélhetéséért.)

 

Örülnének neki, ha a hölgyek elismerésüket fejeznék ki azért, hogy felfúrták a polcot. (Még akkor is, ha a hagyományok szerint egy férfinak az a dolga, hogy megjavítsa az elromlott dolgokat.)

 

Azt szeretnék hallani a párjuktól, hogy mennyire jól esett, hogy elhozták a gyereket az iskolából. (Még akkor is, ha a társadalom szemében mindenkinek foglalkoznia kell az utódaival.)

 

Jól jönne egy ölelés vagy egy simogatás az autógumi felrakásáért. (Még akkor is, ha ez tényleg a férfiak dolga. 🙂 )

 

Annak is nagyon örülnének, ha vasárnap a kedvenc ételük gőzölögne az asztalon jutalmul a túlórázásért, amit a család anyagi lehetőségeinek javítása érdekében vállaltak. (Még akkor is, ha sok ember szemében ez az áldozat teljesen természetes.)

 

Magyarul: a férfiak szeretnének dicséretet és elismerést kapni azokért a dolgokért cserébe, amiket megtesznek másokért – még akkor is, ha sokak szerint nem járna külön dicséret azért, hogy elvégzik a mindennapi kötelezettségeiket.

 

És azt is tudom, hogy sok nő most csóválja a fejét, hiszen rengetegen érzik úgy, hogy – bár titokban vágynának rá – ők sem kapnak külön dicséretet azért, hogy dolgoznak, vezetik a háztartást és nevelik a gyerekeket.

 

Most akkor ők miért „ajnározzák” a férfiakat?

 

Nos, mindenesetre ettől függetlenül hiszek abban, hogy érzelmi szempontból inkább a nőknek kell „okosabbnak” lenniük, hiszen elsősorban ők a mesterei a párkapcsolat és a család összetartásának. Az urak többsége nem fogja az önismereti oldalakat bújni annak érdekében, hogy javítson a párkapcsolatán, hiszen ők inkább más dolgokra szoktak fókuszálni… tehát ez az érzelmi feladat inkább a nőkre hárul. (Akik amúgy jobban is értenek hozzá. 🙂 )

 

Ha a megcsalás mellett határozó férfiak 37%-a névtelenül azt mondja, hogy a dicséret és az elismerés hiánya miatt lépett félre, akkor szerintem a hölgyeknek érdemes bölcseknek lenniük és megadniuk ezeket az uraknak még mielőtt a félrelépés bekövetkezik…. mert a megcsalás után sokkal sajnos nehezebb lesz a kapcsolat rendbetétele.

 

Ha még egyáltalán van erre lehetőség, hiszen előfordulhat, hogy az egyik (vagy mindkét) partner  már nem szeretne visszafordulni…

 

Persze a szerző azt sem tagadja, hogy a megcsalás okai nagyon sokrétűek lehetnek és nem létezik bombabiztos módszer annak a megakadályozására, hogy a férfiak félrelépjenek vagy viszonyt kezdjenek. (És igen, vannak köztük olyanok is, akik így is-úgyis megcsalják minden egyes párjukat.)

 

Mégis úgy érzem, hogy a nőknek érdemes odafigyelnük a felmérés eredményeire, mert sok dicsérettel és elismeréssel rengeteg esetben megelőzhető lenne az alkalmi félrelépés és a súlyos hűtlenség.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök