Gyerekes és gyerektelen barátnők

gyerekes-es-gyerektelen-baratnok


Ma egy érzékeny témáról szeretnék írni, ugyanis arról lesz szó ebben a cikkben, hogyan befolyásolhatja a gyerekvállalás a nők baráti kapcsolatait. A gyerekes és a gyermektelen nőket is arra szeretném kérni, hogy próbálják meg objektíven átgondolni a cikkben szereplő felvetéseket – még akkor is, ha első olvasásra nem esik túl jól a dolog…

 

Tanácsadás keretén belül sok hölggyel szoktam beszélgetni. Egy idő után feltűnt, hogy rengeteg olyan gyermektelen nő van, akinek nincsenek barátai. Amikor csodálkozva rákérdeztem ennek az okára, akkor általában az derült ki, hogy ezeknek a hölgyeknek eredetileg voltak barátnői, de velük egy idő után szépen lassan elkopott a kapcsolatuk, mert az újdonsült anyukákkal már szinte csak a babáról és a gyereknevelésről lehetett beszélgetni, ami viszont nem feltétlenül érdekelte ilyen mélységben a gyerektelen hölgyeket.

 

Másrészt viszont sok kisgyerekes nővel is beszélgettem már a tanácsadás keretén belül. Ők pedig ugyanerről a jelenségről számoltak be – csak éppen a másik oldalról nézve. Rengeteg anyuka panaszkodott arra, hogy a régi barátai kikoptak az életéből, és ma már szinte csak a többi játszóteres / bölcsis / ovis anyukával tud beszélgetni. (Talán lehet valami összefüggés a két dolog között..? ?)

 

Harmadrészt pedig nem titok, hogy időnként a férfiak is szoktak időpontot kérni tanácsadásra. És mit hallok tőlük ilyenkor sok esetben? 🙂 Azt, hogy amióta megszületett a gyermekük, azóta a feleségükkel semmi másról nem lehet beszélgetni – ami egy idő után nagyon frusztrálja az apukákat.

 

Persze másrészt én megértem a gyerekes anyukákat is, hiszen hatalmas változást jelent egy nő életében a gyermeke megszületése. Onnantól kezdve minden átértékelődik és teljesen érthető, hogy a kicsi nagyon fontos szerephez jut. Az is köztudott, hogy egy gyermek ellátása hatalmas energiát igényel. Érthető, hogy beszűkül a világ annak az anyukának a számára, aki a nap nagy részében kettesben van otthon a babájával.

 

Viszont érdemes azt is észrevenni, hogy a világ azért nem „csupán” a kicsiből áll. 🙂 Teljesen érthető, hogy egy anyuka számára központi kérdést jelent a gyermeke, de ugyanakkor érdemes arra is gondolni, hogy a többi ember (pl. a barátok) nem feltétlenül „csak” a babáról szeretnének beszélgetni. Mert ha hosszabb távon szinte kizárólag csak róla esik szó, akkor annak nagyon sokszor a baráti kapcsolatok (és a házasságok) látják kárát…

 

 

Tombor_Zsófia_166_190
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök