Eltűnőben a férfias viselkedés

férfias-viselkedés


Mi lesz velünk a férfias viselkedés nélkül?

 

Nemrégiben olvastam el Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? című művét. Mindenképpen írni akartam róla, hiszen a könyv azt boncolgatja, hogy miért van eltűnőben a férfias viselkedés. A teljesség igénye nélkül most szeretnék felsorolni néhány olyan tényezőt, ami a szerzők véleménye alapján (és szerintem is) hozzájárulhat ahhoz, hogy az urak egyre kevésbé viselkednek maszkulin módon. 

 

A férfias viselkedés eltűnésének 1. oka: családi problémák

 

A házasságok több, mint fele végződik válással, ezt követően pedig az esetek túlnyomó többségében az anyák nevelik tovább a gyerekeket. Pedig a fiúk esetében szerintem érdemes lenne megfontolni az apánál történő elhelyezést, hiszen a csemeték a válás után lényegében férfiminta nélkül maradnak és ennek következtében nem tudják, hogy milyen a férfias viselkedés.

 

Azoknak a családoknak sem felhőtlen a helyzete, ahol nem váltak el a szülők, hiszen az édesapák nagyon sokat dolgoznak és emiatt rengeteget vannak távol. Nagy gondot jelent, hogy általában kevés idő jut a gyerekekkel való foglalkozásra.

 

Míg régebben közel éltek egymáshoz a családtagok, addigra ma már nem igazán találkozunk egy fedél alatt élő, többgenerációs famíliákkal. Így a kisfiúk számára a nagypapák, a nagybácsik és az idősebb unokatestvérek sem biztosíthatnak férfimintát.

 

A férfias viselkedés eltűnésének 2. oka: iskolai problémák

 

Mára az iskolából szinte teljesen eltűntek a férfi pedagógusok. Ez pedig azt eredményezi, hogy a fiúgyerekek itt is csak kevés követendő szerepmodellt látnak. Az oktatási intézményekben szinte kizárólag nők nevelik őket.

 

Arról nem is beszélve, hogy az elevenebb, harciasabb, lázadóbb fiúviselkedés általában nem tetszik a pedagógusoknak, ezért próbálják kinevelni a gyerekekből ezeket a tulajdonságokat.

 

A férfias viselkedés eltűnésének 3. oka: a nők elférfiasodása

 

Nem is kérdés, hogy hölgyként rengeteg dolgot köszönhetünk a régebbi korok nőjogi aktivistáinak. Viszont sokan közülük kissé irányt tévesztettek és maguk is elkezdtek úgy viselkedni, mint az urak. Ennek a következtében (is) a mai nőkre számtalan téren jellemző a férfias viselkedés.

A probléma viszont az, hogy az erősebbik nem tagjai nem szeretnek versenybe szállni a nőkkel, tehát a hölgyek előretörése miatt ők nagyon sok esetben inkább kényelmesen a háttérbe húzódnak és kihátrálnak a harcból.

 

Szerintem problémát jelent az is, hogy a nők elférfiasodása (és szexuálisan könnyebbé válása) miatt az uraknak egyre kevesebb energiát kell szánniuk egy hölgy megszerzésére. Így sokkal kevésbé motiváltak abban, hogy a nőknek való imponálás érdekében letegyenek valamit az asztalra.

 

A férfias viselkedés eltűnése komoly probléma

 

A férfias viselkedés eltűnésének okait még nagyon sokáig lehetne sorolni, de egyelőre legyen elég ennyi. Mivel komoly gondról beszélhetünk, ezért szerintem itt az ideje megkongatni a vészharangokat és tenni valamit a problémák megoldása érdekében.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök