Anyósok vs. menyek – néhány jó tanács a menyeknek

anyós meny konfliktus


Mindannyian találkoztunk már olyan helyzettel, amikor az anyós és a meny nem kedvelték egymást. Mivel a konfliktus képes nagyon elmérgesedni, ezért egy problémás anyával rendelkező férfi partnereként különösen körültekintőnek kell lenni. (Bár ez sokszor nagyon nehéz…)  

 

1. Partnerből sok lehet, ám anyából csak egy van

 

A menynek sajnos tudomásul kell vennie, hogy ő partnerként lecserélhető, az anya helye viszont örök és megváltozhatatlan… éppen ezért a konfliktusban az anya előnyösebb pozícióból indul. (És ha döntésre kerül a sor a férfi életében, akkor gyakran a nőnek kell mennie, hiszen az anyával örökké összeköt az elszakíthatatlan rokoni szál.)

 

2. Időbeli előny – tisztelet az idősebbeknek

 

Az anya idősebb, és már sokkal korábban jelen volt a fiú/férfi életében, mint a nő, ennélfogva jár neki bizonyos fokú tisztelet. Ha az anyós nem lett volna, illetve nem szült volna, akkor bizony a férfi sem létezne.

 

3. Kritizálás

 

Ha egy nő a párja édesanyját kritizálja, akkor ezzel valahol a partnerét is kritizálja, hiszen mindenki hordoz magából egy jelentős részt a szüleiből. Ennélfogva nem szabad meglepődni, ha valaki magára veszi a szüleinek címzett sértést.

 

Akkor sem érdemes az anyóst bántóan kritizálni, ha maga a férfi is ezt szokta tenni. Az „anyám hülyeségeket csinál” és az „anyád hülyeségeket csinál” mondat között egy fényévnyi (és egy sértődésnyi) különbség van.

 

4. Tényleg megéri konfrontálódni?

 

Nem biztos, hogy érdemes belemenni a kisebb konfliktusokba. Öregebb korra néhány ember már annyira merev személyiséggel rendelkezik, hogy képtelen bármilyen változtatásra. Lehet, hogy vannak olyan dolgok, amiket jobb inkább ráhagyni az anyósra…

 

5. Biztos, hogy a meny viselkedése a probléma oka?

 

Vannak olyan megkeseredett emberek, akik általánosságban véve utálnak szinte mindenkit. Az se ritka, hogy valaki így is, úgy is gyűlöl minden egyes nőt, akit a gyermeke hazahoz… a kritizált menynek tehát nem feltétlenül kell magára vennie az anyós bántását. Lehet, hogy ez nem személyesen neki szól, hanem „csak” általánosságban véve a partneri szerepének.

 

*

Nem könnyű tehát ez a helyzet, ezért aki problémás anyával rendelkező partnert választ magának, az készüljön fel arra, hogy bizony lesznek nagyon nehéz pillanatai. Azt pedig már mindenki maga döntse el, hogy ezzel a feltétellel érdemes-e vállalnia a kapcsolatot…

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

A képek forrása a pixabay.com.

Leave a reply