A szakítás utáni fájdalom legsötétebb oldala

szakítás-utáni-fájdalom-legsötétebb-oldala


A legtöbb ember sajnos kénytelen megtapasztalni élete során, hogy milyen a szakítás utáni fájdalom. Ha Te is voltál már ilyen helyzetben, akkor elképzelhető, hogy lelkileg olyan mélyre kerültél miatta, hogy néha még Te magad is megijedtél tőle…  

 

A szakítás utáni fájdalom egyik legsötétebb jele: DÜH ÉS GYŰLÖLET

 

Teljesen normális, ha mérges vagy arra az emberre, aki elhagyott. Sőt, az is teljesen normális, ha nagyon dühös vagy rá. Persze igen szokatlan lehet, hogy hirtelen ennyire megrohannak a negatív érzelmek. Sokan ilyenkor azt hiszik, hogy megbomlott az elméjük, és nem értik, hogyan képesek ennyire utálni azt az embert, akit addig nagyon szerettek.

 

Te ne ess ebbe a csapdába. Nem kell lelkiismeret-furdalást érezned a fentiek miatt, hiszen nem leszel attól rossz ember, ha megengeded magadnak, hogy iszonyatosan mérges legyél valakire. Ez ebben a szituációban teljesen természetes!

 

Viszont van valami, amit szeretném, ha tudnál erre a témára vonatkozóan.

 

A düh sokszor egyfajta „fedőérzelem”, amely arra szolgál, hogy részben elhatároljon Téged a szakítás utáni fájdalom teljes mértékben való átélésétől.  (A harag azért FEDŐérzelem, mert elFEDi az alatta rejtőző kínt. Amíg haragszol, addig nem süllyedsz bele teljesen a fájdalomba, amely rejtve marad a gyűlöleted mögött.)

 

Ezért szoktak az emberek sokszor bűnbakokat keresni, ha valamilyen tragédia történik… mert valakire haragudni még mindig kevésbé kellemetlen, mint teljes mértékben beleereszkedni a hatalmas fájdalomba.

 

Ha dühös vagy, akkor úgy érzed, hogy van a kezedben valamennyi kontroll. Még van hatalmad a szituáció felett, még képes vagy lázadozni és nem függsz teljes mértékben a másik akaratától.

 

Ha viszont engednéd, hogy belemerülj a szakítás utáni fájdalom érzésébe, akkor megtapasztalnád, hogy milyen teljesen kiszolgáltatottnak lenni. Hogy milyen az, amikor belenyugszol a lehetetlenbe és amikor hagyod a másik akaratát érvényesülni. A szakítás utáni fájdalom teljesen átjárna, és néha úgy éreznéd, hogy nincsen kiút ebből a helyzetből.

 

Sokan egyszerűen képtelennek érzik magukat arra, hogy ilyen mélységbe merüljenek és átéljék a kínt. Helyette inkább beleragadnak a düh érzésébe, hiszen ezzel képesek magukat valamilyen szinten a víz felett tartani.

 

Ha viszont Te inkább azt szeretnéd, hogy megszűnjön Benned a düh, amit a volt partnered iránt érzel, akkor engedd meg, hogy átjárjon a szakítás utáni fájdalom, bármennyire is nehéz… Így lesz esélyed arra,  hogy a negatív érzelmek átélése után újra jobban legyél.

 

A szakítás utáni fájdalom egyik legsötétebb jele: BOSSZÚGONDOLATOK

 

Kevesen mernek nyíltan beszélni arról, hogy a szakítás után gondolatban bizony nem kívántak túl jó dolgokat az exüknek. Sokan ilyenkor arról szoktak ábrándozni, hogy bosszút állnak a volt párjukon az őket ért sérelem miatt.

 

Ezek a dolgok egyébként teljesen normálisak, bármennyire is furán hangzanak. Természetes, hogy nem vagyunk képesek sok jót kívánni annak, aki megbántott minket a viselkedésével.

 

Továbbmegyek: sokan azzal a gondolattal is eljátszanak, hogy mi lenne, ha az exük meghalna. Sőt, mi lenne akkor, ha inkább ők fojtanák meg a volt párjukat egy kiskanálnyi vízben… bár ez az utóbbi típusú gondolat már rengeteg emberben le van tiltva a súlyos lelkiismeret-furdalás elkerülése érdekében.

 

Viszont fontosnak tartom azt is kiemelni, hogy a szakítás utáni fájdalom miatti bosszúgondolatok normálisnak tekinthetőek, azonban a tényleges, tettleges bosszúállás már nagyon nem oké!

 

Nem érdemes belecsúszni ebbe az adok-kapok játékba, mert ez nagyon gyakran amúgy is már csak arra szolgál, hogy még egy kicsit összetartson két olyan embert, aki már szakított egymással.

 

A szakítás utáni fájdalom egyik legsötétebb jele: HALÁLVÁGY

 

És ha már szóba került, hogy sokan az exük haláláról fantáziálnak a szakítás után, akkor említsük meg azt az esetet is, amikor valakinek a trauma után öngyilkossági gondolatai támadnak.

 

Ha Te ebben a cipőben jársz, akkor az azt jelzi, hogy az elválás miatti dühöd nem az exed felé fordult, hanem saját magad felé. Tehát Te önmagadon akarsz bosszút állni azért, amit a volt párod tett Veled.

 

Viszont felmerülhet az a kérdés, hogy biztos, hogy érdemes saját magadat büntetned a másik „hülyesége” miatt?

 

Kérlek, vedd figyelembe azt is, hogy az „annyira szarul érzem magam, hogy így nincs értelme tovább élnem” állapot, illetve a „meg akarok halni” állapot közé NEM rakható egyenlőségjel.

 

Az, hogy nem akarsz élni, az nem jelenti automatikusan azt, hogy meg is akarsz halni!

 

Sokan szerintem nem is elsősorban a halálra vágynak, hanem inkább a benne rejlő és az általa elérhető érzelmek megélésére. (Pl. megnyugvásra, csendre és fájdalommentességre.)

 

Ilyen esetekben érdemes átgondolnod, hogy vajon hogyan tudnád elérni fentebb említett célokat anélkül, hogy meghalnál. Mik azok a dolgok a földi világban, amik abban segítenének Neked, hogy még élve megtapasztald azokat az érzéseket, amik a halálban annyira vonzóak számodra?

 

Például hogyan tudnál megnyugodni? Mit tudnál csinálni annak érdekében, hogy kevésbé fájjanak a dolgok? Hogyan teremthetnél nagyobb csendet magad körül? Tedd meg ezeket a dolgokat, mert így elérheted a céljaidat anélkül is, hogy meg kellene halnod… 🙁

 

A szakítás utáni fájdalom nem vicc…

 

Jól látható a fentiek alapján, hogy a szakítás utáni fájdalom tényleg nagyon intenzív lehet… Érdemes komolyan venni ezt a jelenséget, mert nagyon mélyre viheti az embert egy ilyen trauma.

 

Bár sok olyan tünet, amit egyesek „nem normálisnak” bélyegeznek, igenis „normálisnak” számít a szakítás utáni fájdalom idején, mégis előfordulnak olyan esetek, amikor tényleg érdemes segítséget kérni.

 

Én pedig csak remélni tudom, hogy mindenki felismeri azt a pontot, amikor már tényleg erre van szüksége…

 

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök