Tanácsos-e mindkét szülővel közös programot csinálni a válás után?

közös-program-válás-után


A válás soha nem egyszerű… főleg nem a gyerekek számára. Ezért a szülők (ideális esetben) próbálnak mindent megtenni annak érdekében, hogy a gyerekeik minél kevésbé sérüljenek a szakítás miatt. Ennek érdekében sokan még a válás után is rendszeresen csinálnak közös programot a volt párjukkal és a gyermekükkel. De biztos, hogy ez jó ötlet..?

 

Természetesen mindig lesznek olyan rendezvények, amelyeken „illik” mind a két szülőnek részt vennie: ilyenek a gyerekek ballagásai, szalagavatói, esküvői, és az ezekhez hasonló események.  

 

Viszont más elbírálás alá esnek azok az önkéntes programok, amelyeket a már elvált szülők rendeznek a gyermekeikkel közösen annak érdekében, hogy a kicsik jobban érezzék magukat.

 

Bár a szánék nagyon nemes, de sajnos nem feltétlenül tanácsos a válás után rendszeresen olyan programokat szervezni a gyerekeknek, amiken mind a kettő szülő jelen van.

 

Ennek az az oka, hogy ha a szülők rossz viszonyban váltak szét, akkor a közös programok valószínűleg feszült hangulatban telnek vagy veszekedésbe fulladnak, ami nyilván nincs előnyös hatással a gyerekekre. Ha viszont jól sikerülnek a programok, az összezavarhatja a gyerekeket, hiszen felmerülhet bennük a kérdés, hogy ha a szüleik olyan remekül érzik magukat, akkor miért nincsenek együtt (vagy miért nem jönnek megint össze)?

 

Úgyhogy ennek tükrében a válás után a „kötelező” rendezvényeken túl sajnos nem igazán tanácsos rendszeresen olyan programokat szervezni, amelyeken mind a kettő szülő jelen van.  Néha persze sort lehet keríteni ilyenekre is, de nem érdemes átesni a ló túloldalára sem, mert a közvélekedéssel ellentétben a gyerekekre nem feltétlenül vannak jó hatással ezek a programok… 🙁

 

 

Tombor_Zsófia_166_190
Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök