Néhány szó a kihasználásról

néhány-szó-a-kihasználásról


Mivel sokat beszélgetek az emberekkel a kapcsolati problémáikról, ezért tudom, hogy rengetegen érzik úgy, hogy a párjuk kisebb-nagyobb mértékben (ki)használja őket. Ezzel kapcsolatban szeretném most megosztani néhány gondolatomat… 

 


(Egyébként nem biztos, hogy ebben a cikkben az lesz leírva, mint amit sokan hallani akarnak.)

<

Nagyon szeretném, ha az olvasók megjegyeznének egy fontos életigazságot: Azt, aki túlzottan alárendelődik a partnerének és nem szab neki határokat, azt szinte biztos, hogy előbb-utóbb ki is fogja használni a párja. 🙁 Még egyszer elismétlem, mert annyira fontos: Aki hagyja magát kihasználni, azt nagy eséllyel ki is fogja használni a partnere. (Meg persze más is…) Tudom, hogy ezzel a szabályszerűséggel nem szívesen szembesülnek az emberek, de ettől még sajnos ez az igazság.

 

Sőt, azt látom, hogy aki hagyja magát kihasználni, az a reményeivel ellentétben sokszor nem kedvességet, viszonzást és elismerést kap a fáradozásaiért cserébe, hanem csak lenézést és megalázást. Ja, és persze még intenzívebb kihasználást.

 

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy mit tartok a mai párkapcsolati siker egyik legfontosabb tényezőjének, akkor azt mondanám, hogy a határok kijelölését. És persze azt, hogy ha valaki nem tartja tiszteletben ezeket az elvárásokat, akkor annak legyenek is komolyabb következményei.

 

És persze nem szabad elfelejteni, hogy mindig két ember kell a kihasználós játszmához. És ha a szenvedő fél kiszáll a kapcsolatból, akkor onnantól kezdve a kihasználó fél sem tudja vele többé működtetni ezt a dinamikát.

 

Egyébként szerintem pont a saját határok tiszteletben tartatásától függ, hogy az emberek mennyire becsülnek meg valakit. Persze nem szabad illúziókat kergetni, mert mindig lesznek olyanok, akik nem akarják megugrani a lécet – de tőlük meg minél hamarabb meg kell szabadulni. Helyettük meg kell keresni azokat az embereket, akik hajlandók tiszteletben tartani a játékszabályokat. Lehet, hogy időbe fog telni az ő megtalálásuk, de akkor sem szabad lentebb adni a színvonalat.

 

Így hát ha értékesebb nővé szeretnél válni, akkor talán az az első és legkézenfekvőbb lépés, hogy szabj határokat a partnerednek – és ne félj búcsút mondani neki, ha nem teljesíti a fontos (és megfelelően kommunikált) elvárásaidat. Mert nagyon nem mindegy, hogy valaki Téged szeret, vagy csupán azt szereti, amit megteszel érte… :O

 

 

Tombor_Zsófia_166_190

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök