Mit tegyél, ha a párod nem segít (eleget) a házimunkában?

partner-nem-segit-a-hazimunkaban-


Rengeteg nő panaszkodik arra, hogy a partnere nem segít neki eleget otthon. Te is egy vagy közülük..? Akkor olvasd el ezt a cikket, hogy megtudd, mit kell tenned ebben a helyzetben.  

 

Nézzünk egy teljesen hétköznapi példát. Tételezzük fel, hogy már ezerszer kérted szépen (és csúnyán) a párod, hogy pakolja bele a koszos ruháit a szennyesbe, de semmi sem változott. Ugyanúgy szanaszét hevernek a cuccai, és mindig neked kell összeszedni őket a mosás előtt.

 

Mit tehetnél, hogy végre változzon a helyzet..?

 

1 – Ne mondd el neki többször, hogy tegye a ruháit a szennyesbe.

 

Tudom, hogy nehéz megállni, de ne említsd meg többé a rendetlenséget. Sőt, ha lehet, ne mondj neki semmit. Mint láthattad, sajnos ez a módszer nem működik, tehát felesleges még egyszer elmondanod a partnerednek, hogy rendet szeretnél. Ezzel amúgy az őrületbe lehet kergetni egy férfit, aki emiatt igyekszik majd minél inkább eltávolodni Tőled.

 

Valószínűleg a párod már amúgy sem figyel oda Rád akkor, amikor belekezdesz a szokásos „már megint nem pakoltál el, hiába kértelek” mondandódba. 🙁

 

És ha fájdalmasan őszinték akarunk lenni, akkor miért is figyelne oda a szavaidra..? Megtanulta, hogy végülis úgyis összeszeded a koszos ruháit akkor is, ha ő nem rakja őket a szennyesbe. Maximum zsörtölődsz egy kicsit, de az ő igényei végülis akkor is kielégülnek, ha magasról tesz a kívánságaidra.

 

Miért cselekedne akkor máshogyan, ha úgyis megoldod a problémáját..? Sajnos ha elpakolsz utána, akkor a viselkedéseddel akaratlanul is arra kondicionálod őt, hogy végülis felesleges a szennyesbe raknia a holmiját. Persze cserébe egy kis zsörtölődést el kell viselnie, de ez talán nem olyan nagy ár a tiszta ruhákért cserébe. Meg amúgy sem muszáj odafigyelnie a mondandódra, hiszen a figyelmen kívül hagyásodnak nincsen semmilyen komolyabb következménye.

 

2 – A viselkedéseddel jelezd, hogy számodra nem megfelelő ez a bánásmód.

 

Mivel a szavak nem váltak be, ezért a viselkedéseddel kell megmutatnod, hogy mit szeretnél.

 

A megoldás „egyszerű”: ne csináld meg a párod helyett azokat a dolgokat, amiket kértél tőle. Tehát a jelen példánkban ne pakold bele a szennyesbe a ruhákat és ne mosd ki őket. Így előbb-utóbb kellemetlenséget fog okozni a párodnak, hogy nincsenek tiszta holmijai. Ekkor majd valószínűleg meg fogja kérdezni, hogy miért nem mostad ki a ruháit. Te pedig kedvesen(!) azt felelheted, hogy Te mindent kimostál, ami a szennyesbe volt rakva. Így előbb-utóbb meg fogja tanulni, hogy vigye ki a a holmiját…

 

3 – „Igen, de én nem bírom a rendetlenséget…”

 

A fentebb említett kísérlet nagyon sokszor ott bukik meg, hogy a nő nem bírja tovább nézni a rendetlenséget, és inkább elpakol a férfi után. Majd magában fortyog amiatt, hogy a párjának miért nincs akkora igénye a rendre, mint neki.

 

Ha Te is ezzel a gonddal küzdesz, akkor azt tanácsolom, hogy tedd fel magadnak azt a kérdést, hogy mi zavar jobban: a rendetlenség, vagy az, hogy egy olyan férfival élsz együtt, akinek nem elég fontosak a kéréseid..?

 

Ha az a válaszod, hogy a rendetlenség zavar jobban, akkor pakolj el minden egyes alkalommal a férfi után, de ezzel együtt felejtsd el azt is, hogy bármi is változni fog a jövőben. A partneredet valószínűleg ugyanúgy nem fogja érdekelni, amit mondasz, ha úgyis kimosod a szennyesét.

 

Ha az a válaszod, hogy az zavar jobban, ha a párod nem figyel oda a kéréseidre, akkor viszont muszáj lesz egy kicsit lentebb adnod a rend iránti igényedből. (Legalábbis egy időre.) Fogd fel úgy, hogy egy nagyobb cél elérése érdekében hozol áldozatot azzal, hogy hagyod szaladni a lakást. Ha teheted, akkor gyakrabban menj el otthonról és próbáld meg egy kicsit ellazítani magadat. Így nem veszed majd annyira komolyan az életet és az sem fog annyira zavarni, hogy otthon nincsen rend. Inkább magaddal foglalkozz, és ne azzal, hogy éppen milyen állapotban van a lakás.

 

4 – Mi a teendő akkor, ha nem válik be ez a módszer?

 

Ha a partnered észbe kap és változtat a viselkedésén, akkor alaposan dicsérd  meg őt! Add a tudtára, hogy nagyon értékeled a segítségét a házimunkában. Ne azt kommunikáld neki, hogy „természetes, hogy segít, hiszen ő is itt lakik”, mert a zsörtölődés ugyanúgy nem fog beválni, mint ahogy korábban sem működött.

 

De mi van akkor, ha a férfi nem vevő a változásra? Ha ugyanúgy sztrájkol és nem viszi ki a ruháit? Ha tiltakozásul minden nap új, tiszta ruhát vesz a boltban, a koszos cuccokat pedig változatlanul a földön hagyja..? Mi van akkor, ha ugyanúgy magasról tesz a rendre..?

 

Nos, ilyenkor kérdezd meg magadtól, hogy mennyire vagy kompatibilis ezzel az emberrel! Egyértelmű, hogy 100%-ig kompatibilis személyt soha nem fogsz  találni, de akkor is…  Biztos, hogy a partnered a megfelelő ember a számodra? Az élet más területein mennyire tudtok együttműködni, mennyire vagytok egymáshoz illők? Sajnos ha már a kezdetektől fogva állandóan panaszkodsz a viselkedésére, akkor az annak a jele lehet, hogy nem vagytok egymással kompatibilisek. És sajnos az sem biztos, hogy az az ember való Neked, akit ennyire nem érdekelnek a kéréseid…

 

Ha a férfi nem csinál semmit otthon a fentebb említett módszer kipróbálása után sem, akkor vagy mondj le örökre arról, hogy segíteni fog, vagy pedig inkább lépj ki a kapcsolatból. Egyik sem könnyű, de úgy látszik, hogy sajnos választanod kell az otthoni segítség és az egyedülállóság között.

 

5 – Hogyan tovább..?

 

Tudom, hogy nem egyszerű az életük azoknak a nőknek, akiknek nem segít otthon a patnerük. A problémát nem könnyű kezelni, de nem is lehetetlen. Én azt tanácsolom, hogy fogadd el, hogy a legtöbb férfinak nincsen akkora igénye a rendre, mint a nőknek.

 

De ha a párod már túlment azon a határon, ami számodra elfogadható, és semmilyen módszerrel nem tudsz változtatni a viselkedésén, akkor itt az ideje beismerned, hogy sajnos inkompatibilisek vagytok egymással. Az meg már rajtad múlik, hogy benne maradsz-e ebben a kapcsolatban, vagy inkább külön lakva / egyedül folytatod tovább

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia /
Lélekgyöngyök