Miért nem működik a nyitott kapcsolat?

nyitott kapcsolat


A párterapeuták tapasztalatai alapján a legtöbb nyitott kapcsolat nem bizonyul tartósnak. De mi ennek
az oka? 

 

1. Csak az egyik fél akarja igazán

 

Nagyon sok esetben csupán az egyik fél akar lazítani a kereteken, míg a másik inkább csak kényszeredetten belenyugszik ebbe, ami bizony nem valódi elfogadást, hanem sokkal inkább megalkuvást jelent. Az időzített megbántódás-bomba pedig előbb-utóbb robbanni fog…

 

2. Kevés érzelmi biztonság

 

A nyitott kapcsolat másik nagy hátránya, hogy nem ad elegendő érzelmi biztonságot, ami főleg a nőknek jelent problémát. Ha az egyik fél valamilyen ok folytán nehéz időszakon megy keresztül, akkor fájdalmas azzal szembesülnie, hogy a másik bizony nincsen ott vele, mert mondjuk éppen randija van.

 

3. Valakihez való tartozás vágya

 

Szerintem az ember egyik nagy, alapvető vágya, hogy kizárólagosan tartozzon valakihez. Ha ez nem teljesül, akkor mindenkiben marad kisebb-nagyobb mértékű hiányérzet.

 

4. Egyoldalúság, birtoklási vágy és féltékenység

 

Sokak számára csak addig vonzó a nyitott kapcsolat, amíg a saját szabadságukról van szó. Ha a másik fél is elkezd ismerkedni, akkor azonnal aktivizálódik bennük a birtoklási vágy, és rájönnek, hogy talán mégsem volt olyan jó ötlet a keretek kiszélesítése. (Pedig lehet, hogy korábban azt hitték, hogy ők biztosan nem lesznek féltékenyek.)

 

5. Nő a távolság a felek között

 

Szerintem ha valaki azt mondja a párjának, hogy ezentúl éljenek nyitott keretek között, akkor úgy istenigazából már nem is akar résztvenni a párkapcsolatában. A másokkal való, legitimált ismerkedés egyfajta távolodási stratégia is lehet. Nagy a valószínűsége annak, hogy a párkapcsolatában olyan gondok adódtak, amiknek a megoldásával nem tud, vagy nem akar foglalkozni, és inkább elmenekül előlük a kalandok segítségével.

 

6. Képbe jön egy új kapcsolat

 

A nyitott kapcsolat nagy teret enged az új szerelmek kibontakozásának. Hatalmas a kockázata annak, hogy valaki előbb-utóbb felbontja a régi kapcsolatot egy új szenvedély kedvéért. És azt se felejtsük el, hogy az újdonság varázsa rengeteg embert képes megszédíteni…

 

*

Persze nem lehetetlen, hogy valakinek tényleg bejön a nyitott kapcsolat, de szerintem ez csak nagyon ritkán fordul elő… a legtöbb pár ugyanis nem tud túllendülni a fentebb említett problémákon.

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok
Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök Blog

 

 

A képek forrása a pixabax.com.

 

Leave a reply