Harag kezelése a párkapcsolatokban

harag kezelése - párkapcsolat


A harag az egyik legnehezebben elviselhető érzelem, ezért jó, ha tudjuk, hogy mit csiáljunk, ha a partnerünk éppen haragszik ránk…

 

1. Mit tehetünk, ha a párunk éppen a harag állapotában van és ránkzúdítja az érzelmeit? 

 

Bármilyen nehéz is, lehetőleg hallgassuk végig a mondandóját és ne szakítsuk félbe. Igyekezzünk arra figyelni, hogy MIT mond, nem pedig arra, ahogyan mondja.  

 

Szenteljünk neki figyelmet és tegyünk fel kérdéseket. Ezzel kifejezhetjük azt, hogy valóban érdekel minket a problémája. Ennek hatására valószínűleg csillapodni fog a benne lévő feszültség.

 

Ismerjük el, ha jogos a haragja! Mutassunk megértést, és említsük meg, hogy az ő helyében bizony mi is haragudnánk.

 

Ha miattunk mérges, és tényleg hibáztunk, akkor érdemes bocsánatot kérnünk. Lehetőleg indokoljuk meg részletesen, hogy miért tettük azt, amit tettünk.

 

A harag idején nem feltétlenül jó ötlet a párunk felelősségét hangsúlyozni, mert ettől valószínűleg csak még dühösebb lesz. Inkább később tanácsos erről beszélni, ha már sokkal nyugodtabbá válik.

 

Igyekezzünk nem kioktató módon, közösen megoldást találni a problémáira, amennyiben erre nyitott. Viszont a kéretlen tanácsadással érdemes vigyázni, mert egyes esetekben csak olaj lehet a tűzre.

 

2. Mit ne tegyünk, ha a párunk éppen haragszik valami miatt és ennek éppen hangot ad?

 

Ne fojtsuk belé az érzelmeit, mert akkor benne marad a feszültség. Később még nagyobb intenzitással törhet ki belőle a harag akár a legkisebb probléma hatására is. Az is lehet, hogy passzív-agresszív lesz a viselkedése az irányunkban.

 

Ne mondjuk azt, hogy hülyeség az, amit gondol vagy érez. Biztosan megvan az oka annak, hogy az adott szituáció belőle éppen a harag érzését váltotta ki.

 

Ne kérjük arra, hogy hagyja figyelmen kívül az őt idegesítő dolgot, és „csak lépjen túl ezen az egészen”. Így azt fogja érezni, hogy nem számítanak az érzelmei.

 

Lehetőleg ne kezdjünk el mi is dühöngeni, ha a párunk éppen kiárasztja az érzelmeit, mert ebből egy még nagyobb feszültséget generáló veszekedés lesz. Csak akkor leszünk képesek neki segíteni, ha valamennyire meg tudjuk őrizni a nyugalmunkat és meghallgatjuk őt, bármennyire is nehéz ez.

 

Akit bővebben érdekel a téma, annak egyébként Gary Chapman A szeretet másik arca: a harag című könyvét tudom ajánlani. 🙂

 

 

Tombor-Zsofia-Lelekgyongyok

Tombor Zsófia / Lélekgyöngyök

 

 

 

A képek forrása a pixabay.com.